Virusvragen: Parantee-Psylos

2020 gaat -uiteraard- de geschiedenisboeken in als het jaar waarin het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. Met helaas ook een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In een nieuwe rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Vandaag: Tom Van Aken van Parantee-Psylos vzw.

1. Hoe was jullie jaar? Hoe heeft Parantee-Psylos haar clubs en sporters ondersteund in deze vreemde periode?

Net als alle andere sporters werden ook de G-sporters zwaar getroffen door de coronacrisis. Trainingen en wedstrijden moesten geannuleerd worden. Vanuit de federatie probeerden we onze clubs zo goed mogelijk te begeleiden.
Uiteraard via (digitaal) overleg met onze clubmedewerkers, maar ook door mensen online te verzamelen. Dat resulteerde in een Facebookgroep (Ook thuis) non-stop voor G-sport die in geen tijd meer dan 1.000 leden telde! Ook in de Strava-groep met dezelfde naam werden heel wat kilometers gewandeld, gelopen, gefietst en gehandbiket.

Waar mogelijk trokken we ook naar de clubs en sporters toe. Onze grote sporthappening Move it! XL, die jaarlijks meer dan 500 sporters met psychische kwetsbaarheid in juni naar Mechelen brengt, kon niet doorgaan. Maar als alternatief boden we wel Move it! Vlaanderen aan.
Clubs kregen zo, geheel volgens de richtlijnen, lesgevers en materiaal over de vloer om hen een sportieve dag te bezorgen. Met een filmpje met één van de deelnemers (zie onder) toonden we nadien ook het belang aan van sporten en bewegen voor de geestelijke gezondheid.

Team Parantee-Psylos

Tom Van Aken (derde van rechts) is communicatiemedewerker breedtesport. We stelden hem 3 vragen over de invloed van corona op de werking van de sportfederatie. Heb je ook een vraag voor Parantee-Psylos, of wil je ideeën uitwisselen? Laat het ons weten!

We stuurden al onze clubs een handgeschreven kaartje om hen een hart onder de riem te steken. Ze doen er alles aan om een aangepast beweegaanbod te organiseren!

2. Hoe motiveer je je leden om thuis of in kleinere groep te sporten?

In onze Facebook- en Strava-groepen is er veel interactie. Via interviews met clubmedewerkers pikken we goede voorbeelden op en die delen we graag met alle clubs. Maar ook door persoonlijk contact, via telefoon of Teams. Bovendien stuurden we al onze clubs ook een handgeschreven kaartje om hen een hart onder de riem te steken. Veel van hen doen er ook nu alles aan om toch voor een aangepast beweegaanbod te zorgen. En dat vinden we geweldig.

We zijn trots op al onze clubs die in deze moeilijke tijden op zoek zijn blijven gaan naar mogelijkheden om hun leden wat sportieve ontspanning aan te bieden. Dikwijls waren de omstandigheden allesbehalve optimaal, maar de niet aflatende inzet van onze (vrijwillige) clubmedewerkers zorgde ervoor dat er toch heel wat mooie dingen gebeurden. We zijn ook blij dat er uitzonderingen gemaakt werden voor de begeleiders van G-sporters.

3. Zijn er nieuwe manieren van werken ontstaan in jullie werking, die misschien een vaste plaats zullen krijgen?

Misschien dat het aanbod bij en zeker in samenwerking met de club wel een blijver is. De online communities die zijn ontstaan zullen ook niet verdwijnen. En de extra ontdekte mogelijkheden voor videovergaderen op afstand openen ook perspectieven. We organiseerden veel digitale trefmomenten, coachesplatformen, digitale leermomenten en online commissies, dat zullen positieve blijvers zijn. Ook ons strategisch netwerk breidden we uit via online meetings.

Meer vragen!

Het virus willen we zo snel mogelijk stoppen. Maar jullie tips en tricks om deze onzekere maanden te overbruggen verspreiden we graag! Een positieve aanpak die andere sportfederaties kan inspireren, een origineel clubinitiatief op coronamaat,... We gaan ernaar op zoek.

Parantee-Psylos vzw stuurt ons op pad met de volgende virusvraag, en dat is er één voor de Vlaamse Zwemfederatie. Binnenkort lees je hun ervaringen in deze rubriek!

Grace Hellinckx