Bijscholingen "Week van de Official 2016"

Tijdens de tweede editie van de “Week van de Official” organiseert de Vlaamse Sportfederatie opnieuw bijscholingen voor de officials (scheidsrechters, juryleden, tijdsopnemers,…) van 37 sportfederaties.

De bijscholingen gaan door op vrijdag 7 oktober in het Huis van de Sport, Zuiderlaan 13 in Gent, van 20u00 tot 22u00.

De officials hebben de keuze uit 3 verschillende sprekers die zich focussen op twee thema’s: omgaan met verbale agressie en mentale weerbaarheid. Het volgen van de bijscholing is gratis.

1. Crime Control

Crime Control is een internationaal en onafhankelijk trainings- en consultancybureau in preventie van ongewenst gedrag. Zij brengen het thema: “Omgaan met verbale agressie” voor officials. Crime Control heeft doorheen de jaren een ervaring opgebouwd in de sportsector, die zich heeft vertaald in specifieke instrumenten en methodologieën.

Wat kun je verwachten?

Juryleden en scheidsrechters komen met verschillende doelgroepen in contact. Veel gepassioneerde mensen ontmoeten elkaar tijdens de sport en jammer genoeg lopen deze contacten niet altijd van een leien dakje. De spanningen en frustraties lopen op en dat maakt dat sporters niet altijd op een even respectvolle manier communiceren. Hiermee omgaan is niet evident. Daarom biedt Crime Control tijdens de sessie  "Omgaan met verbale agressie" een aantal handvaten aan om met deze moeilijkere situaties om te gaan.

Elke sessie staat open voor alle types officials, maar deze sessie focust zich voornamelijk op scheidsrechters.

2. Rudy Heylen

Rudy Heylen is een gekend sportpsycholoog in België. Hij begeleidde heel wat topsporters in diverse disciplines. Hij brengt voor jou een sessie rond mentale weerbaarheid, beslissingen nemen onder druk en het bewaren van objectiviteit.

Wat kun je verwachten?

Als jurylid, scheidsrechter of official wordt verwacht dat je op elk moment een objectieve beslissing kan nemen. Daarnaast moet je op korte tijd doorslaggevende beslissingen nemen. En soms besef je dat een beslissing misschien niet de juiste was, maar moet je de minuut nadien alweer het beste van jezelf geven. Hoe ga je hier mee om? Welke praktische tips zijn er voor jou?

Rudy Heylen geeft jou als deelnemer van deze sessie inzicht in verschillende processen op vlak van mentale weerbaarheid en het nemen van beslissingen onder druk. Hij geeft zowel enkele theoretische achtergronden als concrete tips.

Elke sessie staat open voor alle types officials. Deze sessie heeft geen specifiek doelpubliek en heeft een ruime draagwijdte voor alle types officials.

3. Kimberly Gevaert

Sportpsychologe Kimberly Gevaert brengt eveneens een sessie rond mentale weerbaarheid, beslissingen nemen/presteren onder druk maar zij richt zich specifiek tot officials uit niet-ploegsporten.

Wat kun je verwachten?

Een correcte beslissing nemen onder tijdsdruk, een score toekennen die zal beslissen over winst of verlies, een atleet uit je eigen club een goeie score geven of een moeilijke knoop doorhakken,… Als official moet je presteren onder druk, of je die druk nu extern of vanuit jezelf ervaart. Je moet mentaal weerbaar zijn en op elk moment alert en objectief zijn.

In deze sessie is er veel ruimte voor interactie tussen de deelnemers zodat ervaringen kunnen uitgewisseld worden. Kimberly Gevaert begeleidt jou hierbij met zowel theoretische achtergronden als concrete tips.

Elke sessie staat open voor alle types officials, maar deze sessie focust zich voornamelijk op juryleden en officials in niet-ploegsporten

Hoeveel jaar ben je actief als official?
Ik neem deel aan de bijscholing op vrijdag 7 oktober in Gent
Ik kies voor volgende spreker