28/01/2021

Overlegmoment topsport als middel (digitaal)

Inhoud

Topsport kost geld, veel geld. Maar het levert ook iets op! Naast de titels en medailles die onze atleten de laatste jaren bijeen sprokkelden, levert het ook heel wat trots, inspiratie en attitudeverandering op bij de sportende en niet-sportende medemens.

Hoe kan je de return on investment van topsport optimaliseren binnen de werking van je federatie? Tijd om even samen na te denken over hoe we topsport nog meer doordacht kunnen inzetten.

Programma

 • Deel 1: Topsport als middel, de feiten. Op jacht naar maatschappelijk goud.

  Wat is de maatschappelijke "return on investment" van topsport? En welke mechanismen gaan hierachter schuil? Hier doen Prof. Dr. Veerle De Bosscher en haar doctoraatsstudenten Sebastiaan De Cocq en Jens De Ryke onderzoek naar. De eerste bevindingen daarvan delen ze graag met jullie. Ze zien hier vooral een taak weggelegd voor topsporters als rolmodel, deze zijn dan ook het kernpunt van hun onderzoek. 

 • Deel 2: Topsport als middel binnen je federatiewerking. Good practices.
  Hoe zet je je topsporters in binnen projecten van je federatie? Hoe worden ze het gezicht van jouw federatiewerk en hoe zet je hen optimaal in als voorbeeldfiguur voor je jonge sporters? Enkele federaties delen hun good practices, de positieve effecten en de valkuilen. Via het inschrijvingsformulier kan je (optioneel) jouw grootste struikelblok(ken) doorgeven. We denken samen na over mogelijke oplossingen.
   
 • Deel 3: Topsport als middel bij de niet-sportende bevolking.
  De link tussen de topsporter en de federatie is vaak zoek bij de publieke opinie. Hoe kunnen we daar meer op inzetten? Als we de kranten mogen geloven zorgen de topsporters er ook effectief voor dat meer mensen aan het sporten gaan. Maar is dat zo vanzelfsprekend als de media pretenderen? 
  Dankzij de prachtprestaties van o.a. Emma Meesseman stijgt het aantal baskettende meisjes met 15% op enkele jaren. Merci Cats! Of is er meer aan de hand? Benjamin Bogaert (Basketbal Vlaanderen) duidt de weg naar dit succes.
   
 • Deel 4: Een leuk idee, wie doet mee?
  De Olympische Spelen gaan van start. En iedereen kijkt mee, denken we. Maar bereiken we echt iedereen? Wordt er bij de kapper gepraat over de spannende hockeywedstrijden van de Red Lions? Willen we er niet naar streven dat onze olympiërs gedurende twee weken “talk of the town" zijn. Willen we dat moment niet proberen grijpen om mensen te inspireren om ook de sprong naar de sportclub te wagen? VSF licht een mogelijke lokale communicatiecampagne toe.
   

Praktisch

DATUM LOCATIE ZAAL TIJD DEELNAMEPRIJS
28/01/2021

Online

Je living, bureau of keuken. 10u - 12u30
 
Gratis
Enkel toegankelijk voor leden VSF

Na inschrijving ontvang je een aantal dagen vóór het overlegmoment een e-mail met meer informatie.

Annulering

Bij annulering meer dan 1 maand vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt de deelnameprijs volledig terugbetaald.
Bij annulering minder dan 1 maand maar meer dan 10 dagen vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt 50% van de deelnameprijs gefactureerd.
Bij annulering minder dan 10 dagen vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt de deelnameprijs volledig gefactureerd.

Inschrijven

Bij inschrijving verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden van VSF.
Om te kunnen inschrijven moet je geregistreerd en ingelogd zijn als medewerker van een erkende federatie.

Het inschrijvingsformulier is door onderhoud aan de website niet toegankelijk. Stuur een mailtje naar tine@vlaamsesportfederatie.be om je in te schrijven.