02/03/2021

Sportsponsoring: de kleine lettertjes

Inhoud

Sponsoring binnen?
Yes!

Let wel op.

  • De euforie na een mondelinge (of zelfs schriftelijke) toezegging is vaak zo groot dat men nadien de puntjes op de i vergeet te plaatsen. Een recept voor onnodige discussies. De leuze “goede afspraken maken goede vrienden” geldt nergens meer dan in de (sport)sponsoring.
  • Omgekeerd geldt dat een mondeling aanbod of een bevestigende sms niet vrijblijvend is en hieruit rechten kunnen worden geput. Ook tijdens de onderhandelingsfase kunnen dus al verbintenissen ontstaan.  
  • Zijn beide partijen het over alle punten en komma’s eens, dan nog kan er een juridische kink in de kabel komen. Sportfederaties bevinden in veel gevallen in de unieke positie dat zij op hun grondgebied een (quasi-)monopolie hebben in het reguleren van wedstrijden in een welbepaalde sport. Dit vraagt bijzondere voorzichtigheid bij het aanvaarden van bepaalde voorwaarden rond exclusiviteit in een sponsorovereenkomst.

Een goede kennis van de rechten en plichten als sportfederatie bij het sluiten van een sponsorovereenkomst voorkomt verrassingen en versterkt de positie tijdens onderhandelingen.

Het afgelopen jaar zijn er een aantal belangrijke juridische precedenten geschept in het landschap van de sportsponsoring.
Tijdens deze bijscholing zullen een aantal van deze actuele topics worden besproken.

Onder meer volgende vragen zullen worden behandeld:

  • Vanaf wanneer kan de sponsor of de gesponsorde zich beroepen op bepaalde voorstellen?
  • Welke bepalingen in de overeenkomst moeten knipperlichten doen afgaan en welke bepalingen moeten standaard in de sponsorovereenkomst worden opgenomen?
  • Wat is de meest efficiënte en goedkoopste manier om geschillen naar aanleiding van de sponsoring te laten beslechten?
  • Hoe kan ik als sportfederatie een exclusiviteit met mijn sponsor overeenkomen zonder dat dit in strijd is met het mededingingsrecht?

Daarnaast wordt ruimte voorzien om jouw vragen te bespreken. Geef deze zeker mee via onderstaand inschrijvingsformulier.

Begeleiding

Deze bijscholing wordt verzorgd door Mathieu Baert, advocaat bij Everest en academisch consulent Sport en Criminaliteit aan de Rechtsfaculteit van de Universiteit Gent. Mathieu neemt je vanuit zijn praktijkervaring mee in een aantal verhalen / precedenten op het gebied van sportsponsoring en geeft een aantal do's en dont's mee. 

Praktisch

DATUM Locatie ZAAL TIJD DEELNAMEPRIJS
dinsdag 02/03/2021

Ecohuis Antwerpen
Turnhoutsebaan 139
2140 Borgerhout 

Op wandelafstand van Antwerpen centraal station

Aarde 9u30 - 12u30 € 30 (excl. btw) voor leden VSF
€ 60 (excl. btw) voor niet-leden

Aansluitend wordt een broodje aangeboden.
Na inschrijving ontvang je een aantal dagen vóór de bijscholing een e-mail met meer informatie.

Corona veiligheidsmaatregelen

Weet je graag meer over hoe wij op een veilige manier fysieke organisaties aanpakken? Ons coronabeleid lees je hier.

Annulering

Bij annulering meer dan 1 maand vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt de deelnameprijs volledig terugbetaald.
Bij annulering minder dan 1 maand maar meer dan 10 dagen vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt 50% van de deelnameprijs gefactureerd.
Bij annulering minder dan 10 dagen vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt de deelnameprijs volledig gefactureerd.

Inschrijven

Bij inschrijving verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden van VSF.

Het inschrijvingsformulier is door onderhoud aan de website niet toegankelijk. Stuur een mailtje naar leen@vlaamsesportfederatie.be om je in te schrijven.