Haal Europese vrijwilligers of stuur je vrijwilligers naar Europa

Wil je een jonge buitenlandse vrijwilliger laten meedraaien in jouw sportfederatie of één van jouw sportclubs? Wil je een jongere die lid is van jouw sportfederatie of één van jouw sportclubs helpen om als vrijwilliger in een sportfederatie of een sportclub in het buitenland actief te zijn? Dat kan met centen én ondersteuning van Erasmus+ Youth in Action.

Onder de noemer Europees vrijwilligerswerk (EVS) biedt Europa je de kans om helpende handen naar Vlaanderen te halen. Als gastorganisatie verwelkom je een vrijwilliger van over de grens. Je kan ook zendorganisatie worden, dan stuur je een Vlaamse vrijwilliger op buitenlands avontuur. Tal van jongeren willen graag via de sport hun grenzen verleggen. Voor jouw federatie of clubs brengen de jongeren een frisse wind en een andere cultuur binnen, ze zorgen ook voor contacten die kansen bieden.

Wat is het?

• Jongeren tussen 17 en 30 jaar oud gaan als vrijwilliger in een ander land aan de slag.
  • Doorgaans doen ze dat voor een periode van 2 tot 12 maanden lang.
  • Ze versterken er de activiteiten van verenigingen, ook sportclubs en -federaties komen hier voor in aanmerking.
  • Hun takenpakket kan heel divers zijn: voorbereiding tornooien, jonge mensen helpen coachen, ondersteuning van projecten allerhande, een website helpen ontwikkelen, enz.
  • Je kan als zendorganisatie een of meer vrijwilligers uitzenden, of als gastorganisatie een of meer vrijwilligers in je organisatie laten meedraaien.

Wat kan niet?

• Betaald werk, een vakantie, de jongeren als goedkope werkkrachten inschakelen, enz.

Centen

Je dient een subsidieaanvraag aan bij JINT vzw. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan krijg je een subsidie voor reiskosten, huisvesting, zakgeld, enz.

JINT is het Nationaal Agentschap voor het Youth in Action luik van het Erasmus+ programma, een subsidieprogramma van de Europese Unie. JINT zorgt voor de dagelijkse uitvoering ervan in Vlaanderen. Het geeft je info over de mogelijkheden en spelregels voor jouw project en zet je op weg om een subsidieaanvraag in te dienen.

Smaakt het naar meer?

• Dit jaar nog organiseert JINT gratis infomomenten in Antwerpen, Brugge, Brussel, Genk, Gent en Leuven. Het overzicht van deze infomomenten vind je hier (scroll naar "voor organisaties die interesse hebben").
  • Lees meer op www.youthinaction.be.
  • Contacteer Philippe.DeWitte@EUSportLink.be, EU Sport Link is een dienstverlenend samenwerkingsverband van de VSF en het ISB voor Europese zaken.
Geraldine Mattens