Nieuw project: Jonge Leeuwen!

Met enige trots kondigen we vanuit VSF graag  "Jonge Leeuwen" aan. Na een intern proces samen met enkele sportfederaties, zal het nieuwe federatieoverschrijdend project nu echt het levenslicht zien. Dankzij de financiële steun van Sport Vlaanderen zullen we opstarten in het voorjaar van 2021.

Wat is Jonge Leeuwen?

Het project Jonge Leeuwen heeft een heel duidelijke doelstelling: jonge gemotiveerde clubleden uitdagen en samenbrengen om clubengagement aan te gaan en op die manier hun persoonlijke ontwikkeling te stimuleren binnen de bestaande club- en/of federatiewerking.

Minister van Sport Ben Weyts: “In de ruim 20.000 sportclubs die Vlaanderen telt, loopt er zowel op als naast het veld heel wat jong én creatief talent rond. In het project "Jonge Leeuwen" gaan we samen met VSF en de sportfederaties op zoek naar deze gemotiveerde jongeren en zetten hun capaciteiten centraal. We ondersteunen en helpen hen bij het waarmaken van hun plannen voor een optimale clubwerking. We geloven steevast dat deze Jonge Leeuwen met hun projecten ook andere jongeren zullen inspireren om zich te engageren voor hun favoriete sportvereniging.”

Het idee is ontstaan vanuit een project dat al enkele jaren loopt bij Tennis Vlaanderen. Jonge enthousiastelingen krijgen er de kans om zelf een project in te dienen bij de sportfederatie, het samen uit te werken, elkaar te inspireren en erkenning te krijgen. Ook vanuit andere sportfederaties kregen we al enige tijd signalen dat ze graag willen inzetten op de extra-sportieve kwaliteiten van hun sporters en hen op die manier ook willen stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling.

De puzzel was snel gelegd. Na enkele constructieve werkvergaderingen kwamen we tot een gedragen projectplan dat ook door het kabinet en Sport Vlaanderen heel positief ontvangen is. We zijn dan ook erg tevreden dat we kunnen starten met de uitrol. In september 2021 wordt de volledige campagne op federatieniveau gelanceerd met als doel om begin september 2022 onze eerste “Jonge Leeuwen” te kunnen kronen.

Wie zijn de deelnemers?

Jonge Leeuwen richt zich op young potentials van 16 tot 25 jaar. De deelnemers moeten lid zijn van een sportclub aangesloten bij een deelnemende sportfederatie. Ambitie en motivatie worden als belangrijkste instapvoorwaarden gezien. Er zijn geen andere vereisten.

Jongeren melden zich in eerste instantie aan bij de sportfederatie. Die maakt een selectie en kiest een project uit. Het project dient voldoende ambitieus te zijn. Het  kan lokaal zijn, al worden bovenlokale projecten gestimuleerd. We raden federaties aan om een voortraject te voorzien om tot de selectie te komen. Hoe dit voortraject verloopt, heeft de deelnemende federatie zelf in handen.

In het eerste projectjaar laten we maximaal 15 projecten toe. Een projectgroep bestaat uit maximaal 2 personen.

Hoe verloopt een project?

Een selecte groep jongeren zal een half jaar intensief een eigen club- of federatieproject uitwerken. Ze zullen daarin begeleid worden door hun sportfederatie. We vragen dus van de deelnemende federaties een inspanning om de jongeren een 10-tal werkdagen te begeleiden. De projectmiddelen zetten we in om deze jongeren samen te brengen, te inspireren en hen te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Na een half jaar begeleiding worden de projecten voorgesteld aan een onafhankelijke jury die een prijzenpot van maar liefst €10.000 mag verdelen. Niet niks!

Wanneer gaan we van start?

In september 2021 kunnen de federaties van start gaan met hun eigen voortraject. De gekozen projecten worden in december 2021 gecommuniceerd. In januari 2022 start het federatieoverschrijdend traject. Als alles vlot verloopt, eindigt de eerste cyclus begin september 2022.

Als een eerste stap zal een goedgekeurd projectvoorstel telkens in een projectplan gegoten worden. Om dat in goede banen te leiden komt een extra kracht binnen het team van VSF. We hopen dat onze nieuwe collega kan starten met het interne proces te versterken vanaf februari 2021. Interesse in deze vacature? Je kan ze vinden op onze website.

Welke rol speelt jouw federatie?

Als federatie kan jij bepalen welke projecten gerealiseerd zullen worden. Je investeert dus je tijd in projecten die voor jouw clubs en/of federatie een grote meerwaarde kunnen betekenen. Na het traject worden de good practices gedeeld met alle andere deelnemende federaties. We bekijken dan ook welke projecten eventueel zelfs federatieoverschrijdend kunnen uitgerold worden.

Tine Van Bossuyt