Virusvragen: Judo Vlaanderen

Het coronavirus heeft helaas een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In de rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Vandaag: Christian Pierre, medewerker Media & Communicatie van Judo Vlaanderen.

1. Hoe blijven jullie de trainers motiveren en ondersteunen?

Judo Vlaanderen zet tijdens de lange periode van inactiviteit in op digitale bijscholingsmomenten en inspiratiesessies. Trainers en coaches kunnen elkaar online ontmoeten om good practices en tips met elkaar te delen. Wat werkt, wat werkt niet,... Een hot topic was bijvoorbeeld hoe je een online training kan aanpakken. Welke tool gebruik je en welke oefeningen geef je je judoka's mee? Ook is er tijd gemaakt om samen creatief te denken over oefeningen die contactloos zijn, maar toch aansluiten bij judo.

We organiseren ook "Coach Lives Matter". Dat zijn online gespreksessies in beperkte groepjes. Heb je het als trainer of clubbestuurder moeilijk om jezelf, je trainers of judoka’s gemotiveerd te houden? Dan kan je op zo'n avond in gesprek gaan met andere trainers of bestuursleden en samen zoeken naar oplossingen. Je leert bij van elkaar en neemt misschien een actiepunt mee naar huis. Zo werd er gebrainstormd over hoe trainers actief te houden die nu door corona geen les geven. Concrete tips die daar uit de bus kwamen zijn bijvoorbeeld: evalueer samen je clubwerking en kijk vooruit, organiseer een beurtrol voor de trainingen die wel doorgaan,...

Daarnaast zijn ook de VTS-cursussen blijven doorgaan. Tijdens de Dag van de Trainer in december hebben we zes digitale judoworkshops aangeboden.

digitaal inspiratiemoment voor trainers

Tweemaal per week was er voor onze judoka's een STAY FIT trainingssessie via livestream op YouTube. Dat was heel succesvol, en veel clubs hebben het voorbeeld gevolgd.

2. De pandemie heeft ons allemaal verplicht om op een soms heel andere manier te werken. Zijn er initiatieven ontstaan die misschien een structurele plaats krijgen in jullie werking?

Online vergaderen met het ganse team of met collega's onder elkaar is ondertussen wel ingeburgerd. Sommige collega's deden het al, maar plots was telewerken voor iedereen een realiteit. Dat zal ongetwijfeld een structurele plaats krijgen, o.a. om tijd efficiënter te benutten.

jeugd op judomat

3. Waar kunnen jullie als federatie, in deze moeilijke periode, heel trots op zijn?

Onze head coach Mark van der Ham startte in de eerste lockdown op eigen initiatief met een online trainingssessie STAY FIT. Tweemaal per week konden onze judoka's die volgen via een livestream op YouTube. En dat was heel succesvol: ondertussen zijn er meer dan 41.500 views, met gemiddeld ongeveer 2.000 per sessie. Er staan nu 20 trainingen online. Daarvan scoren de trainingen samen met Melchior Maas (6.177 views), Juul Franssen (3.528 views) en Matthias Casse (3.306 views) enorm goed.

In de tweede lockdown hebben we daar als federatie een vaste waarde van gemaakt. We doen nu wekelijks een online sessie. Veel clubs hebben het voorbeeld gevolgd en zijn ook online trainingssessies aan hun leden gaan aanbieden. Ook voor onze G-sporters zijn we met digitale trainingen gestart, zodat ook zij niet in de kou blijven staan.

Meer vragen!

Het virus willen we zo snel mogelijk stoppen. Maar jullie tips en tricks om deze onzekere maanden te overbruggen verspreiden we graag! Een positieve aanpak die andere sportfederaties kan inspireren, een origineel clubinitiatief op coronamaat,... We gaan ernaar op zoek.

Judo Vlaanderen stuurt ons op pad met de volgende virusvraag. Volgende keer lees je de ervaringen van een andere federatie in deze rubriek!

Grace Hellinckx