Bedankt aan alle officials!

Van 7 tot en met 15 oktober organiseerden 33 sportfederaties samen met de Vlaamse Sportfederatie de derde editie van de Week van de Official. Met dit sporttakoverschrijdend initiatief willen we respect en waardering tonen voor alle officials. Want zonder scheidsrechters, juryleden, resultaatopnemers,… geen sportwedstrijden! Ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere was het boegbeeld van de campagne, mét succes! Als ambassadeur van alle officials zette hij mee zijn schouders onder de Week van de Official.

Hashtags

Social media is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze maatschappij en is dus hét medium voor de federaties en clubs om de vele leuke acties en initiatieven op een simpele manier te delen. Via hashtags krijg je meteen ook een mooi zicht op wat leeft binnen de clubs en welke acties georganiseerd werden voor de officials. De centrale hashtags voor de campagne:
#bedanktscheids #bedanktjury #weekvandeofficial

Leuk om te weten: enkele federaties lanceerden tijdens de Week van de Official ook hun eigen hashtag(s).

 • Vlaamse Hockey Liga introduceerde de hashtag #officialsbelevenmeer (naar analogie van #sportersbelevenmeer).
 • Vlaamse Baseball en Softball Liga communiceerde met de hashtags #bedanktumpires #bedanktscorers.

Tip: Op de website www.weekvandeofficial.be vind je alle acties die gedeeld werden op social media met de hashtags. Scroll door naar beneden voor het volledige overzicht!

Ik supporter ook voor de official

Tijdens de Week van de Official juichten veel supporters hun officials toe op sportwedstrijden en evenementen en dit met hulp van 28.000 cheering sticks. Deze opblaasbare plastic klappers werden op voorhand uitgedeeld door de deelnemende sportfederaties en werden in veel sportclubs én door officials positief onthaald.

Ambassadeur van alle officials: Frank De Bleeckere

De voormalige topscheidsrechter Frank De Bleeckere zette in 2017 mee zijn schouders onder de campagne en vroeg zo mee respect voor alle officials. “Official zijn is een belangrijke functie, in om het even welke sport. Maar het nodige respect tegenover de official is vaak nog ver te zoeken en daarom tonen we tijdens de Week van de Official hoe het wél kan.”

Op zaterdag 7 oktober werd in Roeselare, samen met Frank De Bleeckere, de derde Week van de Official gelanceerd tijdens de volleybalmatch van Knack Volley Roeselare tegen Axis Guibertin.

Door alle aanwezige scheidsrechters te bedanken met een attentie en een leuke supportersactie, toonde het publiek in Roeselare dat ook zij tijdens deze week extra voor de officials willen juichen en hen willen bedanken voor hun inzet.

Official zijn is een belangrijke functie, in om het even welke sport. Maar het nodige respect tegenover de official is vaak nog ver te zoeken en daarom tonen we tijdens de Week van de Official hoe het wél kan.

Persaandacht

Deze succesvolle editie leverde veel persaandacht op.

Het Journaal

Donderdag 12 oktober bracht het Journaal Laat als item “Meer respect voor scheidsrechters”. Frank De Bleeckere volgde die avond de wedstrijd tussen de jongens (U14) van Wolvertem Merchtem en de meisjes (U14) Topsportschool Vlaanderen. Een reportageploeg van de VRT-nieuwsdienst was erbij.

De Madammen

Ook in het Radio 2-programma “De Madammen” was hij te gast. Leuk om te weten: tijdens een vlotte babbel had Frank De Bleeckere het over de eigenschappen die een official kenmerken. Je herkent ze allemaal: gemotiveerd zijn, zelfdiscipline hebben, fysiek en mentaal scherp staan, rustig blijven in stresserende situaties, een hele wedstrijd geconcentreerd en gefocust blijven.

Overzicht van alle persaandacht

 • 6/10: Sven & Anke, Joe FM: interview Frank De Bleeckere
 • 6/10: De Madammen, Radio 2: interview Frank De Bleeckere
 • 8/10: Krant van West-Vlaanderen: artikel n.a.v. kick-off actie bij volleyteam Knack Roeselare
 • 8/10: Studio Sport, Studio Brussel: interview Frank De Bleeckere
 • 9/10: De Grote Peter Van de Veire ochtendshow, MNM: interview Irmgard Van Meirvenne, een jonge vrouwelijke voetbalscheidsrechter
 • 9/10: Planeet De Cock, MNM: interview Alain D’Hossche, scheidsrechter waterpolo
 • 10/10: Music at Work, Studio Brussel: GymnastiekFederatie Vlaanderen vraagt plaatjes aan voor haar juryleden
 • 10/10: Het Nieuwsblad: artikel n.a.v. kick-off actie bij volleyteam Knack Roeselare
 • 10/10: Planeet De Cock, MNM: interview Seppe Van Holsbeke, scheids sabelschermen
 • 11/10: Planeet De Cock, MNM: interview Geert Stevens (Special Olympics) en Ludwig Stillaert, scheids G-tennis
 • 12/10: Planeet De Cock, MNM: interview Valerie Van Cauwenberghe, jurylid gymnastiek
 • 12/10: Gert Late Night, VIER: interview Frank De Bleeckere
 • 12/10: Het Journaal Laat, Eén: reportage “Meer respect voor scheidsrechters”
 • 12/10: Het Nieuwsblad: interview Frank De Bleeckere
 • 15/10: Telenet Play Sports, hockeymatch Leuven – Daring: de match werd rechtstreeks uitgezonden met vermelding van de Week van de Official & de vorming van een erehaag aan het begin van de match

Tip

De fragmenten en artikels kun je terugvinden op de website www.weekvandeofficial.be.

Overlegmoment

Op donderdag 12 oktober organiseerde en coördineerde VSF een overlegmoment voor alle sportfederatiemedewerkers die rond officials werken. Tijdens het overleg werd de focus gelegd op de instroom van officials. De 24 deelnemers werden ingedeeld in groepen en konden good practices delen. Er was dus veel ruimte voor onderling overleg. Veel sportfederaties ervaarden dit overlegmoment als heel erg positief door de uitwisseling van ideeën en de mogelijkheid om te kunnen leren van elkaar.

VSF bekijkt of en op welke manier we zo’n overlegmoment in 2018 opnieuw kunnen organiseren.

Mooie acties

Er zijn heel wat acties op poten gezet vanuit de federaties en de clubs. Een greep uit het aanbod.

 • Kleine en grote attenties voor de officials: chocolade, een fles wijn, kaartje, etentje,…
 • Leuke foto’s met de ref (#reffie), fotowedstrijden,…
 • Tijdens de Week van de Official werden bijscholingen en/of cursussen georganiseerd voor de officials vanuit de federaties. Vb. Sporta, GymFed,…
 • Federaties vroegen meer respect tegenover de official door een charter met gedragscodes te verspreiden naar haar clubs. Bv. Vlaamse Liga Paardensport, Volley Vlaanderen,…
 • Vlaamse Hockey Liga stimuleerde haar clubs om in één weekend een erehaag te vormen met de hockeysticks bij aanvang van alle matchen. Veel hockeyclubs namen deel aan de mooie actie.

Wij willen vanuit de Vlaamse Sportfederatie nogmaals alle deelnemende federaties en clubs bedanken voor hun inzet en acties tijdens de Week van de Official. Op naar een volgende succesvolle editie! Noteer alvast 6 tot en met 14 oktober 2018!

Auteur: 
Sara Pannecoucke