Een kwalitatief opleidingsaanbod in coronatijden: when offline meets online

De laatste maanden staan flexibiliteit en creativiteit hoog aangeschreven binnen een sportfederatie. We staan voor nieuwe uitdagingen. Hoe blijven we bijvoorbeeld onze leden van een kwalitatief opleidingsaanbod voorzien, op coronamaat? Hoe maken we goede en correcte deals met sprekers en lesgevers?

Ook VSF maakte de oefening en verkende nieuwe horizonten. Die ervaringen, samen met die van enkele partners, delen we graag met jullie.

VSF Inspiratiedag: "Ook het luik ontmoeten wilden we een plaats geven"

Voor het zevende jaar op rij wilden we de VSF Inspiratiedag organiseren. Dat het niet volgens het standaard format zou zijn, was al gauw duidelijk. Gewoonlijk is het een evenement met zo'n 100 federatiemedewerkers, zowel inspireren als ontmoeten staat centraal op deze dag.

"De VSF Inspiratiedag werd omwille van de coronamaatregelen een online inspiratiesessie. We kozen voor een minimalistische webinar. Maar al snel zagen we in het "nadeel" ook een mooi voordeel. De investering die we normaal doen in een mooie locatie, konden we nu doen in een echte topspreker", legt Sara Pannecoucke (VSF) uit.

We kozen voor een webinar. Maar we nodigden 20 federatiemedewerkers uit om samen met ons te kijken, met een hapje en een drankje!

"Met Marc Lammers hebben we een hoofdvogel beet, een inhoudelijk sterke sessie is gegarandeerd. Maar ook het luik ontmoeten wilden we een plaats geven. We organiseerden een lightversie van ons evenement, waar we enerzijds het VSF-personeel en de bestuursploeg de kans gaven om elkaar nog eens te ontmoeten in levenden lijve. Anderzijds nodigden we ook 20 gemotiveerde federatiemedewerkers uit om het webinar samen in een inspirerende omgeving te bekijken. Met een hapje en een drankje uiteraard."

Omdat de spreker ervoor kiest om zijn content nadien niet te delen, creëert het bij de federatiemedewerkers die live kijken een “samen-gevoel". "Wie weet nemen de andere federaties zelf ook wel het initiatief om samen in kleine kring te kijken”, droomt Sara Pannecoucke luidop. “Ook speelden we met het idee om alle deelnemers aan het webinar vooraf een leuke attentie of iets lekkers op te sturen. Dat is jammer genoeg niet gelukt, maar ook zo'n extraatjes kunnen het leuk maken."

TOOL TIP: VSF-medewerker Wout maakte een mooi overzichtje van de bestaande online tools voor webinars met hun voor- en nadelen.

Dag van de Trainer gaat digitaal: “Overleg met onze sprekers stond centraal”

De Dag van de Trainer is de tweejaarlijkse hoogmis van de Vlaamse Trainersschool. Een 2.000-tal coaches verzamelen die dag om zich op een kwalitatieve, sporttakoverschrijdende of sporttakspecifieke manier bij te scholen. Meer dan 120 workshops worden hiervoor aangeboden tijdens zes sessiemomenten.

“Alles stond in de startblokken, de sprekers lagen vast, de accommodatie was gereserveerd en de coaches keken ernaar uit. Dit event gewoon cancelen was voor ons geen optie”, zegt Wannes Van Lancker (VTS). “Trainers rekenen op ons en ook wij willen hen niet in de kou laten staan. We verkenden de mogelijkheden van een digitaal aanbod en bijhorende webinaromgeving en maakten de evenwichtsoefening."

"Niet vanzelfsprekend, want ook wij hadden hier weinig ervaring mee. We kozen voor  een webinaraanbod via Teams. Iedere docent werd individueel gecontacteerd met de vraag of hij of zij de digitale shift zag zitten en er werd overlegd. Er komt in het online verhaal namelijk ook een juridisch kantje om de hoek gluren. Wie zijn of haar opgenomen presentatie nadien online ter beschikking stelt, krijgt een specifieke auteursvergoeding. De anderen krijgen de vooraf afgesproken vergoeding voor het geven van de webinar."

TOOL TIP: Juridisch gelden ook voor online bijscholingen de algemene principes van GDPR, omgaan met recht op afbeelding, auteursrechten,…
Meer info kan je vinden in deze FAQ. Ook een laagdrempelige tool rond auteursrechten die we ontwikkelen (binnenkort online) kan je verder helpen.

Dag van de Sportclubbestuurder: “De zoektocht naar een kwalitatieve streamingsvorm”

Ook Dynamo Project brengt jaarlijks honderden sportclubbestuurders samen. “Onze locaties worden een jaar op voorhand vastgelegd. Omdat we de veiligheid van de bezoekers kunnen garanderen, kozen we ervoor om de opleidingen fysiek te laten doorgaan”, duidt Sara. “Voor de editie in Gent lukt dat niet door de beperkte capaciteit van de zalen, dus switchen we naar een online editie waarbij we willen streven naar een maximale ondersteuning van onze lesgevers. De sprekers verzamelen op 1 plaats, van daaruit zal de streaming gebeuren. Onze medewerkers kunnen dan inspringen waar nodig. Nadien komen we nog even samen met de lesgevers, om de dag goed af te sluiten." De edities van Dag van de Sportclubbestuurder in Genk en Mechelen gaan wel nog fysiek door.

TIP: Ook meer en meer federaties kiezen voor deze aanpak. Zo zal Gymnastiekfederatie Vlaanderen haar Kaderweekend online laten plaatsvinden en heeft Triatlon Vlaanderen (Triatlon Academy) een digitaal leerplatform opgericht. Dat bestond bij Gymnastiekfederatie Vlaanderen al even, nu wordt ook de link naar het Kaderweekend gelegd. Aarzel niet om ook bij hen eens te informeren.

Auteur:
Tine Van Bossuyt