Fonds Vrijetijdsparticipatie: maak jouw sportevent toegankelijk voor iedereen

(Over)leven in armoede is geen kinderspel, zo heb je vaak minder kansen in het onderwijs, loop je grotere gezondheidsrisico’s en leef je met een schaamte- en schuldgevoel over je situatie.

Voor veel kinderen en volwassenen in armoede voelt het beleven van een sportevenement aan als een luxe die zij zich niet kunnen of mogen veroorloven. Daar wil het Fonds Vrijetijdsparticipatie wat aan veranderen, want iedereen heeft recht op sport en spel in zijn vrije tijd. Jij kan als federatie mee het verschil maken, door ook mensen in armoede een kans te geven om van jouw topsport- of massa-evenement te genieten.

Onderschat de impact hiervan namelijk niet. Het geeft mensen de kans om samen met andere sportliefhebbers te genieten van hun helden of om de kick te ervaren van zélf mee te doen aan een event. Op die manier geef je hen de kans om even weg te zijn van de dagelijkse bezorgdheden en stress van leven met te weinig geld.

Zo kan jouw event bijvoorbeeld kinderen een kans geven om op school te vertellen wat voor geweldigs zij hebben meegemaakt.

Hoe werkt het?

• Als partner geef je een korting van 40% op een vooraf afgesproken aantal tickets die het Fonds Vrijetijdsparticipatie bij je aankoopt. Het aantal kies je zelf in functie van je draagkracht.
  • Ook vanuit het Fonds wordt er een bijdrage gedaan van 40% per ticket. Hierdoor betalen mensen in armoede slechts 20 procent van de originele vraagprijs.
  • De communicatie met de doelgroep en de verkoop en verdeling van de tickets ligt in handen van het Fonds. Zo wordt de administratieve inspanning voor jou als federatie minimaal.
  •  Bovendien komt het Fonds ook tussen in de vervoerskosten voor 60%.

GymFed deed pionierswerk

In de cultuursector is het Fonds Vrijetijdsparticipatie alom gekend. Zo zijn er samenwerkingen met grote festivals als Pukkelpop, Live Nation, Ballet van Vlaanderen, de Sportpaleis groep,… Wij als sport mogen niet achterblijven. GymFed nam hierin vorig jaar een voortrekkersrol door 30 tickets van hun jaarlijkse Gymgala ter beschikking te stellen.

Leen Foré (GymFed): "Via de Sportpaleis groep kwam het Fonds Vrijetijdsparticipatie bij ons terecht. De samenwerking voor de ticketing van ons jaarlijks Gymgala verliep heel vlot. Ze reserveerden bij ons een aantal afgesproken tickets tegen een voordeeltarief van 40% en regelden nadien alles zelf. Het voordeel aan deze werkwijze is dat je op voorhand weet wat het je maximaal zal kosten, geen onvoorzien omstandigheden en extra werklast dus. Je kan er van op aan dat we volgend jaar opnieuw met hen in zee gaan."

Wil jij hier, net als GymFed, een pioniersrol in opnemen? Contacteer dan irene@demos.be.

Auteur:
Tine Van Bossuyt