Kidz on Wheelz: kleine Flandriens ontdekken het wielrennen

Nog dit semester zal Cycling Vlaanderen langs 50 Vlaamse basisscholen trekken, met één doel: zo veel mogelijk kinderen zot maken van de fiets! 

Cycling Vlaanderen gaf midden maart het startschot van Kidz on Wheelz. Nog dit semester zal de sportfederatie langs 50 Vlaamse basisscholen trekken, met één doel: zo veel mogelijk kinderen zot maken van de fiets! 

Kidz on Wheelz is een project dat past binnen de beleidsfocus laagdrempelig sporten. Een uitdagend en innovatief fietsparcours is de smaakmaker. Het zal de komende maanden niet alleen in scholen, maar ook op enkele grote wielerevenementen opduiken. Anne-Laure Gheerardyn (sporttechnisch medewerker competitie) en Mathieu Bruyneel (sporttechnisch coördinator recreatiesport) van Cycling Vlaanderen geven een woordje uitleg. 

“Met deze grote promotiecampagne willen we de wielersport promoten bij kinderen vanaf 5 jaar. We merkten dat ons recreatief aanbod voor jeugd binnen de federatie te beperkt was. Ook is er voor starters nog altijd een drempel om aan te sluiten bij een jeugdclub. Bij veel clubs moet je van bij het begin een volledig lidmaatschap afsluiten én meteen in competitie gaan”, zegt Mathieu Bruyneel. 

Maar beetje bij beetje begint dat te veranderen. Sommige clubs bieden regelmatig open trainingen aan voor potentiële leden. Het is een trend die de federatie alleen maar kan ondersteunen. Met Kidz on Wheelz wil ze die instroom in jeugdclubs mee aanwakkeren

Drie weken na de start van Kidz on Wheelz hebben we al 1.000 kinderen bereikt

Kidz on Wheelz

Jongeren inspireren op de speelplaats

Bij Kidz on Wheelz ligt de focus op drie aspecten: fietsvaardigheid, veiligheid en plezierbeleving. Samen met partner AG Insurance, die het belangrijk vindt om kinderen vaardiger te maken in het verkeer, investeerde Cycling Vlaanderen in een mobiel fietsparcours. Dat bestaat uit verschillende materialen om verkeerssituaties te simuleren: denk maar aan een zebrapad, rubberen stoeprand, rondpunt, enz. Tegelijk kunnen de leerlingen op een speelse manier technieken oefenen op een pumptrack (BMX), kasseistrook (wegwielrennen), wasbord (cyclocross),… en zo proeven van de verschillende disciplines in het wielrennen. Een formule die werkt.

Scholen zijn de ideale plaats voor dit aanbod. “Vroeger hadden we een andere aanpak, waarbij we een kleinschaliger behendigheidsparcours opbouwden voor kinderen, vóór de start van enkele van onze begeleide recreatieve fietstochten,” zegt Anne-Laure Gheerardyn, “maar dat werkte niet. Er kwamen weinig kinderen op af. We staken er veel energie in, maar zagen weinig resultaat. Na drie jaar hebben we het roer omgegooid. Wij gaan naar hun scholen, zij moeten niet naar ons komen. Drie weken na de start van Kidz on Wheelz hebben we al 1.000 kinderen bereikt.”

Cycling Vlaanderen nam contact op met MOEV, die hen tips gaf om het aanbod bij basisscholen te promoten. Uiteindelijk kregen gemiddeld 10 scholen per provincie de kans om Kidz on Wheelz te ontvangen. Op een week tijd kwamen er 150 aanvragen.
 

Kidz on Wheelz

 

Beleving tijdens Gent-Wevelgem

“We zetten binnen Cycling Vlaanderen vooral in op de scholenwerking, maar Kidz on Wheelz heeft ook een tweede luik: beleving tijdens enkele grote wielerevenementen. We kiezen koersen uit waar veel jonge gezinnen aanwezig zijn (zie www.kidzonwheelz.be voor een overzicht) en we bouwen er een kidsdorp. Daar plaatsen we ons fietsparcours (vijf keer groter dan op de speelplaats), maar er is ook ruimte voor een springkasteel, kinderschmink, pannenkoeken,…”, vertelt Anne-Laure. 

Het aspect beleving komt heel hard naar voor, Cycling Vlaanderen wil aantonen dat fietsen een tof familiegebeuren is. Opdat kinderen met de fietsmicrobe naar huis gaan, zijn er ook telkens leuke extraatjes. Zo was er tijdens Gent-Wevelgem een meet-and-greet met de winnaars. En nog een topmoment: 50 kinderen reden zo’n 20 kilometer van het officiële parcours onder begeleiding van de politie, Cycling Vlaanderen en de Vlaamse Wielerschool. Er werd een stopplaats ingelast, waar ze tijd hadden om even te eten en drinken. Op dat moment passeerde de dameskoers, volop in wedstrijd. Een memorabel moment voor de jongens en meisjes!

Betrokkenheid van jeugdclubs

Om scholen te selecteren, liet de federatie meespelen of er jeugdclubs in de buurt actief zijn. “We mikken op doorstroom naar jeugdclubs,” zegt Mathieu, “het schoolbezoek mag geen eendaagse activiteit zijn zonder vervolg. Als een leerling interesse heeft, moet iemand hem of haar kunnen informeren. Daarom is er telkens een clubbegeleider aanwezig. Die kan promotie maken voor de sportclub, aan lichte rekrutering doen, of spotten welk kind talent heeft. We hebben een ruim aantal jeugdclubs, dus we maakten een voorselectie van clubs die vorig jaar in het jeugdsportfonds zaten. Zij werden gemaild en konden intekenen voor onze promocampagne Kidz on Wheelz.” 

Na een voor- of namiddag fietsplezier deelt Cycling Vlaanderen een leuke brochure uit, met de stripfiguren Stan en Stien in de hoofdrol. Wie de stap wil maken naar de sport, vindt daarin de nodige info over de jeugdclubs. Daarnaast krijgt ieder kind een fietspaspoort: een checklist met fietsvaardigheden. Tijdens Kidz on Wheelz op school kunnen ze er enkele afvinken. Wie de smaak te pakken heeft, kan op de wielerevenementen meer skills onder de knie krijgen.
 

Gent-Wevelgem

50 kinderen konden onder begeleiding zo’n 20 kilometer van het officiële parcours afleggen. Tijdens een korte stop passeerde de dameskoers, volop in wedstrijd. Een memorabel moment voor de jongens en meisjes.

Planning en organisatie

Vraagt de realisatie van Kidz on Wheelz veel tijd? Jazeker, het is een grote organisatorische planningsoefening. Mathieu: “Voor de publieksevenementen krijgen we de hulp van onze partner NextGen Sports. Zij ondersteunen ons logistiek en promotioneel. Ze nemen contact op met gemeente en politie, maken de tijdschema’s, streven ernaar dat we met de kidstour op het officiële parcours over de meet kunnen rijden,… Zeer tijdrovend, maar zij hebben veel ervaring met projectmanagement.” 

Podium

 

Kidz on Wheelz bestond al drie jaar als evenement, en werd oorspronkelijk door NextGen Sports opgestart samen met de stad Brussel. “Als federatie hebben we dit project wat meer naar ons toe getrokken. Samen met NextGen Sports zijn we nu volop bezig om promotie te voeren, de website een update te geven, en de beleving te verhogen. We zetten ook specifiek in op meer meisjes op de fiets,” vertelt Mathieu. “Eén van de wielerevenementen in onze Kidz on Wheelz kalender is de BeNeLadies Tour, die gaan we volledig inkleden.” 

Iedereen op de fiets is duidelijk het motto, en de federatie wil daarbij ook werk gaan maken van het opvullen van hiaten in het recreatieve aanbod. Anne-Laure: “We willen de komende tijd in kaart brengen welke initiatieven er allemaal zijn per provincie, wat we nog missen, en hoe we die leegtes kunnen oplossen. Het zou mooi zijn, wanneer een kind interesse heeft in BMX, mountainbike, veldrijden,… we ervoor kunnen zorgen dat er binnen een straal van 20 km een antwoord is.”

Meer info: www.kidzonwheelz.be en www.cyclingvlaanderen.be

Auteur
Grace Hellinckx