Nieuwe voorste kruisband technieken: sneller behandelen, sneller herstel

Naast de klassieke voorste kruisband reconstructie zijn er nu nieuwe operatietechnieken waarbij de eigen voorste kruisband behouden wordt en kan genezen.

Een gescheurde voorste kruisband is een vaak voorkomend letsel onder sporters. Zo lopen bijvoorbeeld voetballers, basketballers en skiërs een verhoogd risico op een voorste kruisband scheur. Vrouwen die deze sporten beoefenen hebben een hoger risico dan mannen om hun voorste kruisband te scheuren. Bij het scheuren van de voorste kruisband hoort men vaak een “knak-geluid” en zwelt de knie in de meeste gevallen binnen enkele uren op.

In dit artikel geven Dr. Christiaan Heusdens en Prof. Dr. Johan Vanlauwe een update in de verschillende technieken op vlak van gescheurde voorste kruisbanden. Om na te gaan welke techniek het meest doeltreffend en kosteneffectief is, heeft het UZ Antwerpen in samenwerking met UZ Brussel een FWO-TBM-project toegewezen gekregen. De LIBRƎ (Ligamys – Internal Bracing – REconstructie) – studie staat onder leiding van Dr. Christiaan Heusdens en Prof. Dr. Johan Vanlauwe. Deze financiering van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek is voorbehouden voor onderzoek met een breed maatschappelijk belang.

Klassieke operatie versus nieuwe technieken

In 2016 werden er in België 6.561 kruisbandoperaties uitgevoerd. Naast de klassieke voorste kruisband reconstructie-operatie zijn er nieuwe operatietechnieken waarbij de eigen voorste kruisband behouden wordt en kan genezen. Het UZ Antwerpen en het UZ Brussel voeren de nieuwe technieken reeds uit als alternatief voor de klassieke voorste kruisband reconstructie. De resultaten zijn veelbelovend.

Bij de klassieke voorste kruisband reconstructie wordt de voorste kruisband verwijderd en vervangen door een hamstrings pees uit de eigen knie (figuur 1). Deze “dode” pees moet opnieuw ingroeien. Met de nieuwe voorste kruisband technieken, Ligamys® (figuur 2) en Internal Bracing™ (figuur 3), wordt de gescheurde voorste kruisband niet verwijderd, maar hersteld. Bij beide technieken wordt de herstelde voorste kruisband gedurende het genezingsproces beschermd door een “veiligheidsgordel”. Bij de Ligamys® techniek bestaat de “veiligheidsgordel” uit een stevige draad die vastgezet wordt met een dynamisch veersysteem. Bij de Internal Bracing™ techniek wordt gebruik gemaakt van “ultra high strength tape” die vastgezet wordt met een botschroef.

reconstructie
ligamys
internal brace

Voordeel

Het behoud van de eigen voorste kruisband heeft onder andere als voordeel dat kleine zenuwcellen, die zich op de voorste kruisband bevinden en feedback geven over de positie en stabiliteit van de knie, gespaard blijven. Patiënten revalideren hierdoor sneller en zijn gemiddeld weer sneller aan het sporten en aan het werk. Een mogelijk nadeel is een verhoogde kans op verlittekening in de knie, meestal op te lossen met een kijkoperatie.

Snel behandelen

Belangrijk is wel dat de Ligamys® of Internal Bracing™ operatie slechts tot enkele weken na de scheur uitgevoerd kan worden: een Ligamys® operatie tot en met 4 weken en de Internal Bracing™ operatie tot en met 12 weken na de scheur. Een gescheurde voorste kruisband verschrompelt na verloop van tijd en kan dan niet meer hersteld worden. Hoe sneller de patiënt door een orthopedisch chirurg gezien wordt, hoe groter de opties qua behandeling zijn.

Indien het mogelijk is om een gescheurde voorste kruisband te herstellen, is het belangrijk om snel door een orthopedisch chirurg, die deze techniek beheerst, behandeld te kunnen worden. Vandaar dat patiënten met een mogelijk gescheurde acute voorste kruisband binnen twee dagen op de raadpleging orthopedie in UZ Antwerpen en binnen een week op de raadpleging orthopedie in UZ Brussel terecht kunnen. Daaropvolgend worden patiënten binnen een week ingepland voor een MRI voor de bevestiging van de acute voorste kruisband scheur, waarna de verschillende mogelijkheden qua behandeling met de patiënt besproken kunnen worden.

sneakers

Meer weten?

Je vindt meer op de website www.kruisbandherstel.be.

Voor meer informatie over de nieuwe technieken kan je Dr. Christiaan Heusdens (UZ Antwerpen) contacteren op het nummer 03 821 32 48 en Prof. Dr. Johan Vanlauwe (UZ Brussel) op het nummer 02 477 60 20.

Auteur
Christiaan Heusdens (UZ Antwerpen) en Johan Vanlauwe (UZ Brussel)