Sport Vlaanderen wil topsporters afkoelen op Olympische en Paralympische Spelen

De Olympische en Paralympische Spelen van Tokio 2020 beloven niet alleen een spannende sportieve strijd te worden, het wordt ongetwijfeld ook een gevecht tegen de hitte. Om de atleten maximale kansen te bieden, heeft Sport Vlaanderen aan 6 bedrijven gevraagd om koelende kledij te ontwerpen.

Met temperaturen boven de 30 graden en een vochtigheidsgraad van meer dan 70 procent zullen de Olympische Spelen van Tokio klimatologisch één van de meest uitdagende ooit worden.

"Om onze topsporters zo goed mogelijk te laten presteren, willen we hen helpen om voor, tijdens en na de prestaties af te koelen", zegt Sofie Debaere van Sport Vlaanderen. "Als het lichaam te sterk opwarmt, daalt het prestatievermogen aanzienlijk, wat kansen op medailles of finales sterk doet afnemen."

Alternatief voor huidige ijsvesten

Voor die broodnodige verkoeling wordt al jaren gebruik gemaakt van ijsvesten, die een logistieke uitdaging vormen. "Als de sportfederaties met een team naar een wedstrijd trekken, moeten ze koelboxen voorzien en diepvriezers aankopen", aldus Sofie Debaere. "De ijsvesten warmen heel snel op, en werken niet goed als de buitentemperatuur oploopt en de luchtvochtigheid te hoog is." Laat dat nu net de omstandigheden zijn waar de atleten in Tokio mee zullen te kampen hebben.

Om beter tegemoet te komen aan de noden van de sportfederaties en topsporters ging Sport Vlaanderen, in het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten, op zoek naar alternatieven.

Op zoek naar de ideale kledij

"Enerzijds willen we de ijsvesten optimaliseren", zegt Sofie Debaere. "We willen een systeem uitwerken dat in alle omstandigheden werkt. Daarnaast zoeken we een alternatief voor tijdens de wedstrijden: wedstrijdtruitjes met een koelend effect, op maat gemaakt van de verschillende sporten."

Sport Vlaanderen wil rond april 2019 de eerste prototypes af hebben, zodat topsporters de materialen kunnen uittesten. De kledij kan dan worden aangepast aan de noden en wensen van de sporters.

Sport Vlaanderen rekent erop om tegen april 2020 de kledij te hebben ontwikkeld, ruim op tijd voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Maar ook na de Spelen, voor andere wedstrijden en kampioenschappen, zal de kledij nuttig en relevant blijven.

Zeker outdoor sporten met een bepaalde looptijd, zoals wielrennen, afstandslopen, atletiek, hockey, voetbal, tennis, golf of boogschieten hebben baat bij koelende kledij. De indoorsporten kunnen hier echter ook voordeel uit halen.

In zee met 6 bedrijven

Om de vernieuwde ijsvesten en de nieuwe koelende kledij te ontwikkelen, besliste Sport Vlaanderen samen met het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten om in zee te gaan met een consortium van 6 bedrijven: Flanders Bike Valley, een innovatief bedrijfsnetwerk, zal de trekkersrol op zich nemen. Om wedstrijdtruitjes koelend te maken zal Bioracer zich focussen op de textielmogelijkheden, Devan Chemicals zal de chemische mogelijkheden onderzoeken en Naqi koelende gels.

In een tweede deel zal Inuteq op zoek gaan naar een nieuw type ijsvesten die voorafgaand aan, tussendoor en na de wedstrijd gedragen kan worden. De Vrije Universiteit Brussel ten slotte verzorgt de testen. Enerzijds zullen de fysieke parameters van de topsporters objectief worden gemeten in de klimaatkamer, anderzijds wordt ook rekening gehouden met de subjectieve beoordeling van de topsporters.

Wat is PIO?

"Het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten bestaat ondertussen zo’n 2 jaar", vertelt Veerle Lories, projectleider van het PIO bij het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie. "De bedoeling van het programma is om overheidsdiensten te overtuigen om overheidsopdrachten strategisch in te zetten voor innovatie. We hebben hiermee een goed instrument om de werking van de overheid zelf te innoveren. Het programma maakt het voor bedrijven mogelijk om nieuwe markten aan te boren bij de overheid en oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen." Het PIO richt zich tot de hele publieke sector, dus ook tot lokale overheden en provincies. Het beschikt over een budget van 5 miljoen euro per jaar.

"Wij bieden begeleiding en cofinanciering voor ontwikkeling en validering van innovatieve oplossingen. Zo geven we de overheidsdiensten een stimulans om de stap te zetten richting innovatie. We begeleiden de overheidsdiensten en betrekken bedrijven bij de voorbereiding van overheidsopdrachten." Het PIO draagt zo bij tot een efficiënte en innovatieve overheid, competitieve ondernemingen én draagt oplossingen aan voor maatschappelijke problemen.

Dit artikel verscheen eerder op Vlaanderen Intern – www.vlaanderen.be/intern

Meer info

Alle federaties waarvoor het project van toepassing is kregen van Sport Vlaanderen een uitnodiging voor de Kick-off van het project. Deze zal plaatsvinden op 25 januari.
Tijdens het infomoment wordt het project uitgelegd, het stappenplan weergegeven en zal er input gevraagd worden van de federaties.

Heb je nog vragen of wil je nog wat meer informatie? Neem dan contact op met Sofie Debaere via sofie.debaere@sport.vlaanderen