Swim Experience: zwemtechniek én motivatie met de topzwemmers

Zwemles geven én ervaringen doorgeven aan de volgende generatie. Dat is kort geschetst wat een groepje olympische zwemmers al een aantal semesters realiseert, samen met de Vlaamse Zwemfederatie. SwimExperience is een uniek project met (ex-)toppers als Louis Croenen, Emmanuel Vanluchene, Dieter Dekoninck, Basten Caerts, Kimberly Buys, Elise Matthysen, Glenn Surgeloose, Jasper Aerents en Brian Ryckeman.

Dieter Dekoninck stond mee aan de start en geeft een woordje uitleg: "Na de Olympische Spelen in Rio was er soms vraag naar een signeersessie, soms naar een clinic, maar er was niets officieel of structureel. Zo’n initiatief wilden we op poten zetten. Met een zestal olympiërs hadden we het idee om op regelmatige basis onze kennis en ervaringen door te geven.

We zijn gaan brainstormen wat de beste aanpak was. En we hebben aangeklopt bij de Vlaamse Zwemfederatie, waar ze heel snel overtuigd waren van ons concept. Er is dus snel één en ander uit de bus gekomen."

Clinics op zaterdag

Standaard gaat SwimExperience door in het topsportbad in Antwerpen. Elke sessie duurt twee uur en heeft een specifiek onderwerp, gebonden aan de olympiër die op dat moment de jonge zwemmers begeleidt. Je kiest dus je sessie op basis van een type slag (vlinderslag, schoolslag,...) of een klein onderdeel (starten, keerpunten,...) dat geoefend wordt. Zo verzorgt Dieter Dekoninck de sessie over vrije slag, omdat hij met de aflossingsploeg naar de Spelen ging. Louis Croenen geeft vlinderslag, terwijl Kimberly Buys een allroundzwemmer is en voor meerdere sessies kan instaan.

SwimExperience met Brian Ryckeman

Die kennis en ervaringen blijven delen en doorgeven aan de volgende generatie, daar doen we het voor!

Dieter Dekoninck: "Momenteel geven we 10 à 12 clinics per semester (het volledige aanbod vind je via de Vlaamse Zwemfederatie). We laten telkens maximaal 20 deelnemers toe, dat zijn jonge zwemmers in de leeftijdscategorie 10 tot 12 jaar of 13 tot 16 jaar. Dat onderscheid maken we bewust, want aan die laatste groep kan je al iets moeilijkere oefeningen geven. De federatie staat in voor het organisatorische luik: inschrijvingen, een drankje tussendoor, een ruimte voor een theoretisch gedeelte,... en er is ook iedere keer een assistent aanwezig. Wij als olympiërs vullen zelf, elk op onze eigen manier, de twee uur durende sessie in."

Demonstraties en motivatie

SwimExperience staat dus voor kansen om als zwemmer je zwemtechnische vaardigheden te verbeteren. Er is een korte kennismaking, theoretische introductie, opwarming op het droge en techniek zwemtraining in het water. Maar daarnaast staan natuurlijk ook inspiratie en motivatie centraal! Dat er een topzwemmer demonstraties geeft, langs het bad staat en persoonlijk op je vragen antwoordt, is voor de jonge zwemmers een absolute meerwaarde.

"Bij alles wat we vertellen, hebben we wel veel feeling", verduidelijkt Dieter, "we weten hoe een zwemmer het verschil zal voelen als hij zijn arm ietsje anders gaat insteken. We kunnen dat makkelijk vertalen. We hebben ook de vele ervaringen als wedstrijdzwemmers, daar krijgen we heel veel vragen over van de jeugd. Dat maakt het op zich wel leuk en boeiend. Achteraf maken we ook voldoende tijd voor de deelnemers. Daar kan al eens een handtekening gezet worden, ja."

SwimExperience met Kimberly Buys

Meer info of benieuwd naar sfeerbeelden?

Volg het op de facebookpagina van SwimExperience.

Ook voor zwemclubs

De SwimExperience clinics zijn ook te boeken door zwemclubs. Dan wordt er op maat een sessie uitgewerkt in de club. "In het begin gebeurde dat veel, maar het moet natuurlijk ook passen in het schema van de begeleidende olympiërs," legt Dieter Dekoninck uit, "naar Antwerpen komen er sowieso zwemmers vanuit heel Vlaanderen." Een aandachtspunt is het zwemniveau. "Twintig zwemmers is een grote groep, en je kan niet iedereen even veel aandacht geven. We verwachten wel een redelijk niveau van de zwemmers, dat was in het begin een beetje zoeken. Want we merkten: als er achterblijvers zijn, trekt dat ook de andere kinderen wat naar beneden. Nu hebben we evenwicht gevonden: zit iedereen op hetzelfde niveau, dan kan je een stapje hoger gaan."

Na Tokio

Zwemmers die het einde van hun topsportcarrière naderen, hoeven alvast niet te treuren. Het is het doel en de droom van de huidige pool olympiërs om van SwimExperience een duurzaam project te maken. Dieter: "Ikzelf heb deelgenomen aan de Olympische Spelen in Londen en Rio. Die ervaringen wil ik nu delen, maar als ik 35 of 40 jaar ben, is de afstand met de jeugd veel te groot. Dus we hopen na Tokio weer wat enthousiaste toppers te vinden die SwimExperience willen laten groeien. Het zou leuk zijn als dit project binnen 10 jaar nog bestaat en dat andere olympiërs de fakkel hebben overgenomen. Want de ervaringen delen, dat is de reden waarom we het doen!"

Auteur:
Grace Hellinckx