Tips en tools voor een opvallende communicatie

Je verhaal goed brengen is een must. Probeer daarom in je communicatie zo snel mogelijk je lezer te betrekken. Dat kan bijvoorbeeld door visueel te werken.

Organiseer je een activiteit, dan komt het erop aan je doelgroep te overtuigen om erbij te zijn. Hoe trek je mensen over de streep? Uiteraard met een inhoudelijk waardevol programma. Maar: ook met een opvallende communicatie kan je de aandacht trekken. 

Je verhaal goed overbrengen is een must. Probeer daarom in je communicatie zo snel mogelijk je lezer te betrekken. Dat kan door visueel te werken: een filmpje of enkele foto’s kunnen mensen aanzetten om door te klikken en verder te lezen. In dit artikel zetten we enkele tips en tools op een rijtje die je kunnen helpen om eens op een andere manier aan de slag te gaan. 

Filmpjes maken

Live streaming

Wil je inzetten op live wedstrijdverslaggeving, dan zijn apps waarmee je live video kan streamen naar je volgers zeker een aanrader. Reacties en likes kunnen tegelijk in beeld verschijnen. Iedereen kan dus meechatten over de wedstrijd. Enkele tools die je kan inzetten: Facebook Live - Periscope

apps

Videobewerking

Heb je filmopnames gemaakt tijdens een evenement, maar wil je die nog knippen of monteren om in een latere fase te gebruiken? Dan kan je die via Windows bewerken in Movie Maker. Maar er bestaan ook enkele leuke online tools voor videobewerking. Een voordeel is dat je de tool ook mobiel kan gebruiken. Dus de filmpjes die je met je smartphone gemaakt hebt, kan je meteen via de app ook in een jasje steken. Enkele tools: We Video- VideopathMoovly - Hyperlapse (app)

Beeldmateriaal

Beeldbewerking

Bij fotobewerking denk je misschien automatisch aan Adobe Photoshop. Wist je trouwens dat dit programma sinds enkele maanden ook beschikbaar is via SocialWare? Maar er bestaan ook voor grafische toepassingen enkele eenvoudige en gebruiksvriendelijke tools op het internet. De basisversies hiervan zijn gratis, maar zeker voldoende om geslaagde ontwerpen te maken. Bekijk wel even de mogelijkheden om je werk achteraf te exporteren (en in welke formaten)! Tools: Canva - Befunky - Pixlr - Crello

Infographics

Een infographic is een illustratie die heel wat informatie kan overbrengen. Infographics zijn opgemaakt door een combinatie van tekst en beeld. Het visuele aspect zorgt er bijvoorbeeld voor dat cijfergegevens op een duidelijke manier kunnen weergegeven worden. Het is eens een leuk alternatief voor de Exceltabellen en taartdiagrammen!

Enkele online tools om infographics op te maken: Infogr.am - Piktochart - Visual.ly. Heel overzichtelijk diagrammen of flowcharts maken kan dan weer met: Lucidchart - Popplet - Gliffy

fotocamera

Foto's downloaden

Er is een ruim en groeiend aanbod van websites waar rechtenvrije beelden beschikbaar zijn. Je kan ze downloaden en vrij gebruiken (dus zonder copyright, soms moet je wel bepaalde voorwaarden respecteren, bv. de naam van de auteur erbij vermelden). 

Bekijk zeker eens: Freestocks - Picjumbo - Stocksnap - Unsplash - Negativespace - Splitshire - Pixabay - Lifeofpix

In dit artikel vind je ook nog eens een overzicht van verschillende websites.

 

Presentaties 

Wil je je werk eens op een originele manier naar voor brengen? Test eens deze twee presentatietools: Sway - Prezi

Voor bevragingen of een interactieve quiz kan je met Kahoot - Wizer.me - Qzzr aan de slag.

Extraatjes

Brainstormen, mindmappen of eenvoudigweg structureren? Dotstorming en Stormboard zijn twee moderne tools.

Snel een bestandje omzetten van de ene extensie naar de andere? Zamzar - Smallpdf.

 

Auteur
Grace Hellinckx