Tips: vlotter communiceren met online tools

10 online tools die ons opvielen, waarvan we denken dat je ze als federatiemedewerker moet gezien of misschien zelfs getest hebben.

In een vorig artikel kreeg je al een aantal tips om de aandacht te trekken met een opvallende communicatie. Ook in dit nieuwe artikel kan je ideeën opdoen, of online toepassingen en platformen leren kennen die voor jouw federatie of clubs misschien wel het testen waard zijn.

EVENEMENTEN

Heb je een evenement gepland? Twee tips om de dag wat interactiever te maken.

Social walls

De voorbije edities van Week van de Official verzamelden wij vanuit VSF alle initiatieven op sociale media met de hashtags #bedanktscheids en #bedanktjury. Om die grote hoeveelheid aan tweets, instagramfoto’s en facebookberichten in een mooi overzicht te gieten, gebruiken we Twine Social. Het is een handige tool, met een grafisch mooi resultaat! 

Let op: TwineSocial is betalend. Voor een vast bedrag kan je een aantal feeds tracken. Je geeft in je profiel zelf aan welke sociale media kanalen of welke hashtags Twine Social mag monitoren. De rest gaat quasi vanzelf. Wij gebruiken het dus om op een website te plaatsen, maar je kan Twine Social (of andere social walls) ook live projecteren tijdens een evenement, zeker wanneer je wel wat interactie verwacht via je online kanalen…

Alternatieven op de markt: Walls.ioLive Wall (of google even op “social walls” voor meer).

toetsenbord

Interactie met deelnemers

Engageer je publiek tijdens een lezing of een sessie door hen via hun smartphone te laten antwoorden op simpele vragen. Zo kan je hen betrokken houden tijdens je event of snel feedback verzamelen. Ideaal voor een rondvraag, poll of een simpele interactieve quiz. En je kan al na enkele seconden resultaten/percentages meegeven!

Met de gratis app Kahoot kan je vlot aan de slag.

GRAFISCHE TIPS

post Tennis Vlaanderen

Content Stadium

Wil je werk maken van een herkenbare visuele stijl op sociale media? Dan is Content Stadium misschien een tip! Het bedrijf maakt templates op maat, waar jij als communicatieverantwoordelijke makkelijk kan op voortbouwen. Op die manier blijf je altijd binnen de vooraf bepaalde huisstijl en kan je snel je informatie toevoegen en online gooien!
De visuals zijn ook eenvoudig om te zetten naar alle relevante sociale media formaten. Ook banners voor de website en thumbnails voor de nieuwsbrief zijn een optie. Wil je ook aan de slag? Contacteer wouter@sociossports.be voor meer informatie. Onder andere Tennis Vlaanderen maakt gebruik van deze tool. Benieuwd naar hun ervaringen? Neem even contact op met Leslie Van Ingelgem (leslie.vaningelgem@tennisvlaanderen.be).

99 designs 

Geen tijd of te weinig creativiteit om een logo te ontwerpen? Wil je visitekaartjes met een moderne look? Een opvallend ontwerp voor een t-shirt of een tote bag?
99 designs is een laagdrempelige community van junior designers die strijden om jouw opdracht te mogen uitvoeren. 

  • Stap 1: je geeft duidelijke instructies over je wensen. 
  • Stap 2: verschillende designers doen een voorstel. 
  • Stap 3: jij beslist met wie je in zee gaat en je hebt nog recht op 2 feedbackrondes. 
  • Stap 4: het winnende ontwerp betaal je.

Een gelijkaardig initiatief met freelancers wereldwijd is Fiverr (graphics & design, maar ook bijvoorbeeld video, animaties, vertalingen,...)

Een alternatief voor Photoshop

Bij het bewerken van foto’s denk je misschien automatisch aan Photoshop. Maar tegenwoordig bestaan er heel wat alternatieven op het internet, waarmee je vlot met pixelgroottes, belichting of kleureffecten kan spelen. Ze zijn makkelijk in gebruik en vaak gratis voor de basisversie. Populaire programma's: Faststone en Pixlr

Faststone heeft een image viewer pakket waarin je snel kleuren kan bijwerken en andere kleine aanpassingen doen. Beperkt, maar superhandig! Daarnaast is er een Photo Resizer, waarmee je in een paar stappen een groep foto’s op dezelfde manier kan bewerken (bv. verkleinen, hernoemen, watermerk toevoegen,…). Tijdswinst dus!

Pixlr is een perfect kloon van Photoshop, dus als je met het officiële pakket kan werken, herken je zeker de opbouw en interface van Pixlr. Veel opties, maar één klein nadeel: werken met bestandgroottes boven de 3 mb gaat moeilijk en traag. 

Wil je toch met Photoshop zelf aan de slag, weet dan dat dit programma ook beschikbaar is via SocialWare (en dus met voordelige tarieven voor social profit!).

ONLINE PLATFORMEN

Trooper

Trooper is een online platform waarmee sportclubs (en andere verenigingen) extra middelen kunnen binnenhalen. Je sportclub ontvangt gemiddeld 5% op de online aankopen die leden doen bij tal van webshops. Op die manier worden grote webshops zoals Coolblue, Collishop, Ici Paris XL en zelfs Booking.com sponsor van je sportclub!
Trooper voorziet ook een dashboard voor je clubbestuur, een communicatiepakket (met flyers, affiches, stickers…) en een Facebookgroep voor tips & tricks.

Klublr

Op het gratis platform Klublr heeft elke sportclub een eigen dashboard. Daar kunnen teamverantwoordelijken eenvoudig uitnodigingen voor wedstrijden of trainingen versturen. Dankzij een integratie met bestaande communicatiekanalen zoals WhatsApp, Messenger, SMS en mail hoeven leden zelfs niet in te loggen om meldingen te ontvangen. Hun aanwezigheid bevestigen gebeurt via het kanaal dat ze zelf verkiezen, Klublr volgt alle antwoorden op en bundelt ze zodat de verantwoordelijke de planning kan opvolgen. Zo mist niemand meer “die cruciale e-mail”. Klublr is een Belgische applicatie en volledig gratis.

 

Instateam

Instateam is een instant messaging app ontworpen voor sportgroepen. Je kan er chatten met je team, afspraken maken en trainingen plannen. Handige features zijn de "stuur reminder" en "message read", zo ben je zeker dat iedereen je boodschap heeft gezien.

Een andere praktische tool om te communiceren met groepen: GroupMe, een nieuw initiatief van Skype of het overbekende WhatsApp.

 

Give a Day

Een platform waarop vrijwilligers en non-profitorganisaties elkaar vinden. Het is eenvoudig zoeken doorheen de vrijwilligersdatabank of je kan je vrijwilligersvacatures plaatsen. Er wordt ook gesleuteld aan een aantal extraatjes!

www.giveaday.be
 

Auteur
Grace Hellinckx