Virusvragen: Volley Vlaanderen

Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze bizarre periode? We vuren iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker.

2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. Met helaas ook een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In de rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Vandaag: Dieter Smets van Volley Vlaanderen.

1. Hoe motiveren jullie je leden om thuis of op een andere manier te sporten?

Tijdens de eerste pauzering in maart en april publiceerden we een 50-tal oefeningen, de ene al wat uitgebreider dan de andere. Een challengereeks van 20 filmpjes waarbij je gebruik moest maken van allemaal huishoudspullen werd zelfs door de Europese volleybalfederatie op applaus onthaald en door hen gedeeld.

In de huidige pauzering lanceerden we het project Volley@Home. Dat project bestaat uit 8 technische oefenreeksen en 8 fysieke workouts, zowel voor kinderen (t.e.m. U13) als jongeren en volwassenen (vanaf U15). Het wordt in zeer toegankelijke video’s aangeboden zodat elke club, trainer en lid zelfstandig aan de slag kan gaan met deze oefenstof.

Zowel offline als online krijgen we zeer positieve feedback. Zelfs in die mate dat onze DSKO Kristof De Loose voor buitenlandse federaties, bijvoorbeeld Volley Noord-Ierland al een webinar gaf. De workouts en volleybaltechnische oefenreeksen worden veel bekeken. Leuk om nog mee te geven is dat trainers zelf variëren en aan de slag gaan met de oefeningen en zo hun groepen bezig houden, dat is voor ons de kers op de taart!

Dieter Smets

Dieter Smets (rechts) is verantwoordelijke Digital Media and Communication. We stelden hem 3 vragen over de invloed van corona op de werking van de sportfederatie. Heb je ook een vraag voor Volley Vlaanderen, of wil je ideeën uitwisselen? Laat het ons weten!

Een volleybalploeg blijft, naast het sportieve, toch vooral een groep van vrienden en vriendinnen die graag samen een avond doorbrengen. We zijn als federatie zeer verheugd dat onze clubs, trainers en ploegen digitaal verbonden blijven.

Beachvolleybal

2. Zijn er clubs die een eigen initiatief opstartten?

Een heel aantal clubs zijn begonnen aan hun eigen challengereeks, waarbij onder andere de teams elkaar konden of kunnen uitdagen. Deze leuke filmpjes zagen we terug op de sociale media, waar ze al hun leden konden bereiken.

Daarnaast merkten we ook dat teams fysieke workouts deden via bijvoorbeeld het platform Zoom. Een of twee keer in de week komen ze samen om een halfuurtje te sporten en vervolgens iets te drinken, allemaal digitaal.

Ook digitale teambuildings in de vorm van een quiz passeerden regelmatig de revue. We zijn als federatie zeer verheugd dat de clubs, trainers en ploegen op deze manier verbonden blijven. Los van de sportieve activiteiten blijven volleybalploegen vooral een groep van vrienden en vriendinnen die graag samen een avond doorbrengen en via deze digitale manier blijft de groepssfeer behouden.

3. Hoe zie je de nabije toekomst van je sport? Waar zetten jullie verder op in?

In het jaar 2021 zal er volop ingezet worden op het verjongen van de instroom aan volleyballers en natuurlijk ook op het beachvolleybal. Afgelopen zomer werd Start2Beachvolley gelanceerd, met onder meer coronaproof trainingen (niet met meer dan 4, afstandsregel in acht genomen,…). Ook dat project zal verder uitgebouwd worden richting de zomermaanden toe. Volley Vlaanderen blijft inzetten op het vernieuwen van het volleybalaanbod, zowel in de zaal als in de open lucht.

Meer vragen!

Het virus willen we zo snel mogelijk stoppen. Maar jullie tips en tricks om deze onzekere maanden te overbruggen verspreiden we graag! Een positieve aanpak die andere sportfederaties kan inspireren, een origineel clubinitiatief op coronamaat,... We gaan ernaar op zoek.

Volley Vlaanderen stuurt ons op pad met de volgende virusvraag, en dat is er één voor Judo Vlaanderen. Volgende week lees je hun ervaringen in deze rubriek!

Grace Hellinckx