Virusvragen: Wandelsport Vlaanderen

Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze bizarre periode? We vuren iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker.

2020 gaat -uiteraard- de geschiedenisboeken in als het jaar waarin het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. Met helaas ook een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In een nieuwe rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Nathalie Didden van Wandelsport Vlaanderen vzw bijt de spits af.

1. Hoe is jouw job veranderd sinds de eerste coronagolf? Waar stak je de voorbije maanden veel tijd in?

Samen met het bestuur proberen we zoveel mogelijk ideeën te bedenken om deze rare periode te overbruggen. Het is vaak zoeken en hopen dat we wandelaars aan het wandelen kunnen houden of krijgen. Enkele mensen uit ons bestuursorgaan zijn bijna dag en nacht bezig om onze federatie te helpen, en dat zijn dan ook nog vrijwilligers. Petje af voor hen!

Wandelen zit nu natuurlijk ook heel erg in de lift. Veel mensen hebben de weg naar het wandelen (terug)gevonden. Er zijn dan ook alleen maar gezondheidsvoordelen, die we nu meer dan ooit kunnen benadrukken.

Zelf heb ik er sinds 1 januari de functie persrelaties bijgekregen. Ik heb dus heel wat tijd gestoken in interviews en contacten met bekendheden, boekjes, kranten,... om de wandelsport een nog groter bereik te geven.

Sinds de uitbraak van corona werken ook wij zoveel mogelijk thuis, waardoor de communicatie met de collega’s wel erg vervaagt. De vergaderingen via Teams zijn een handig alternatief, maar het fysiek vergaderen geef ik toch nog altijd de voorkeur. Je kan jezelf dan veel meer uiten.

Nathalie Didden

Nathalie Didden is verantwoordelijke pers en externe communicatie. We stelden haar 3 vragen over de invloed van corona op de werking van de sportfederatie. Heb je ook een vraag voor Wandelsport Vlaanderen vzw, of wil je ideeën uitwisselen? Laat het ons weten!

Onze wandelclubs doen hun uiterste best om de mooiste wandelplekjes in hun streek te laten zien. Die vele vrijwilligers zijn wij enorm dankbaar!

Wandelen

2. Op welke realisaties ben je heel trots in deze crisis?

We zijn vooral trots op onze wandelclubs, die zelf met initiatieven zijn gekomen. Onze clubs doen altijd hun uiterste best om de mooiste wandelplekjes in hun streek te laten zien. Tijdens de coronacrisis zijn er clubs die om de paar weken weer een nieuwe permanente route uitstippelen en uitpijlen, zodat je weer kan genieten van een mooie wandeltocht. Die vele vrijwilligers zijn wij enorm dankbaar.

Natuurlijk hopen we ook dat deze rare tijden snel voorbij zullen gaan, zodat onze wandelclubs weer op een normale manier kunnen organiseren: mét inschrijving en catering. Zodat de wandelclubs en de federatie opnieuw iets kunnen opbouwen financieel, want ook onze wandelclubs hebben financiële verliezen geleden.

Ikzelf ben vooral tevreden dat we veel promotie konden maken via de media (MNM, JOE, Sporza, kranten, tijdschriften,…). Wandelsport Vlaanderen vzw is door deze coronatijd toch wel bekender geworden.

3. Hebben jullie nieuwe doelgroepen bereikt? Hoe blijf je hen binden?

Tijdens corona is iedere doelgroep beginnen te wandelen. We hebben dus zeker nieuwe mensen bereikt. Door hen te triggeren met ons mooie aanbod hopen wij dat zij ook na de coronatijd blijven wandelen. Als Wandelsport Vlaanderen vzw hebben we voor ieder wat wils, en dat maakt ons sterk.

Om mensen te overtuigen plaatsen wij alle actuele initiatieven, zoals de permanente wandelroutes, op onze wandelblog. Ook via www.trailwalk.be en www.wandelsportvlaanderen.be blijven we iedereen stimuleren om de wandelschoenen aan te trekken en op pad te gaan.

Meer vragen!

Het virus willen we zo snel mogelijk stoppen. Maar jullie tips en tricks om deze onzekere maanden te overbruggen verspreiden we graag! Een positieve aanpak die andere sportfederaties kan inspireren, een origineel clubinitiatief op coronamaat,... We gaan ernaar op zoek.

Wandelsport Vlaanderen stuurt ons op pad met de volgende virusvraag, en dat is er één voor Parantee-Psylos vzw. Volgende week lees je hun ervaringen in deze rubriek!

Grace Hellinckx