ijshockey jeugdsporters

Een superboost door webinars en workshops

Toen in volle coronacrisis alle sportactiviteiten stil vielen, was dat voor ijshockeyclub Antwerp Phantoms niet meteen 'een streep door het seizoen'. Bestuurslid Nadia Van Battel vertelt: "Onze vereniging lag natuurlijk voor 85% stil. Maar dat betekende ook dat er tijd vrij kwam. Die hebben we positief gebruikt om alles grondig te herbekijken."

In een normaal seizoen is iedereen vaak druk bezig: praktische afspraken inplannen, trainingen geven, voorbereiden, wedstrijden in goede banen leiden,... De meesten van ons hebben een voltijdse job en doen dat allemaal met veel plezier voor de club. Maar om dan nog eens extra uren in de administratie te duiken, of eens uit te zoomen en van bovenuit naar de werking van je sportclub te kijken... Dat is een hele opgave.

Traject

De campagne 'Herlaad jouw Sportclub' van de Vlaamse Sportfederatie gaf ons nét dat extra zetje. Het was een kans voor onze sportclub die we niet konden laten schieten. Je krijgt niet elke dag gratis, professionele webinars aangeboden over de belangrijke topics van een sportvereniging! Ik was telkens blij verrast om zo veel kennis en enthousiasme bij de coaches en medewerkers te zien.

Alle losse puzzelstukjes op de juiste plaats

Tijdens de lockdownperiode is er maandenlang hard gewerkt, en hielden we wekelijks een online bestuursmeeting:

  • om onze basis te verstevigen
  • om wetgeving en reglementen op punt te zetten
  • om bepaalde stromen en structuren te herbekijken

De thema's van Herlaad jouw Sportclub raakten absoluut de pijnpunten. De instroom van inkomstgelden was volledig gestopt, terwijl vele kosten bleven doorlopen. De coaching rond financiering grepen we dus met beide handen. En ook het traject 'Plan de toekomst van jouw sportclub' bleek een echte meerwaarde. De begeleiders die samen met ons aan de slag gingen, konden de punten op de juiste plaats zetten. Alles werd goed gekaderd. Ook daardoor konden we vragen van leden, ouders of coaches beter opvangen.

Er zijn veel tips & tricks voorbij gekomen die we nu nog altijd toepassen. Noem het een soort rode draad. Het zijn allemaal losse puzzelstukjes die je eerst op tafel legt, daarna een juiste plaats geeft, en ten slotte beginnen ze steeds meer in elkaar te passen. Als je merkt dat binnen je sportclub alles écht op zijn plaats terechtkomt, geeft dat een superboost.

Resultaat

Onze sportclub heeft de coronaperikelen vrij goed verteerd. Door de extra push van 'Herlaad jouw Sportclub' blijven we op dezelfde kruissnelheid doorgaan en staan we zelfs verder dan we durfden te hopen. 

  • Ons ledenaantal gaat opnieuw in stijgende lijn, al zit onze gloednieuwe ijsbaan daar natuurlijk voor iets tussen.
  • Zowel kinderen als volwassenen vinden de weg naar onze club.
  • We merken dat onze sporters en vrijwilligers er echt wel weer zin in hebben!
  • Onze nieuwe infrastructuur is een thuisbasis waar we kunnen groeien en opnieuw de meest toonaangevende ijshockeyclub van België worden.

In 2022 bestaat Antwerp Phantoms 50 jaar, dat zullen we uiteraard op de juiste manier vieren!

Jullie aanbod was een kans die we niet konden laten schieten. We hebben de downtime gebruikt om de basis van onze sportclub grondig te verstevigen.

Nadia Van Battel
IJshockeyclub Antwerp Phantoms