Afbeelding

Dag van de Sportclubbestuurder digitaal

Sportclubs
Er zijn nog 9950 plaatsen beschikbaar.
ONLINE WEBINAR
Inschrijven ›
Afbeelding
coworking

Tweede reeks parallelwebinars 

Webinar 9:
Aan de slag met de online boekhoudtool van Assist

Sinds dit jaar heeft de Vlaamse Sportfederatie een partnership met Assist, het online administratie- en boekhoudprogramma waarmee je de volledige werking van je sportclub online kan beheren. In dit webinar focust Vincent Jansen van Assist op de rubriek 'Boekhouding' en leer je hoe je als vzw je (btw-)boekhouding op een makkelijke en snelle manier in Assist kan beheren. Doorheen deze rondleiding leer je meteen ook welke boekhoudkundige verplichtingen je sportclub heeft en hoe Assist je daarbij kan helpen.

Daarnaast leer je ook de GOALplanner kennen, een gloednieuwe tool van de Vlaamse Sportfederatie die je helpt om grotere financiële investeringen over meerdere jaren te plannen en te begroten.

Afbeelding
Vincent Jansen

 

Webinar 10:
Verenigingswerk 2.0 - De veranderingen op een rijtje.

Op een correcte manier medewerkers in je sportorganisatie vergoeden bleek jarenlang de achilleshiel van het verenigingsleven. Reguliere tewerkstelling was voor de modale sportclub onbetaalbaar, terwijl vrijwilligersvergoedingen dan vaak weer te kort schoten. In de zomer van 2018 kwam verlossend nieuws. De jarenlange vraag van de sector naar een statuut voor de trainer (en andere functies binnen het verenigingsleven) werd toen ingelost door middel van het statuut verenigingswerk. Dit statuut bood sportorganisaties de mogelijkheid om op een administratief gemakkelijke én fiscaal interessante manier trainers, scheidsrechters, begeleiders enz. in hun sportorganisatie in te schakelen.

Helaas werd het statuut in april 2020 vernietigd door het Grondwettelijk Hof. Op 1 januari 2021 ging een nieuwe, tijdelijke regeling in. Vanaf 2022 zal het statuut evolueren naar een definitieve regeling.
Ben je graag op de hoogte van de huidige regels? Of benieuwd wat de toekomst brengt? Joris de Wortelaer licht het allemaal toe in dit webinar.

Afbeelding
Joris de Wortelaer

 

webinar 11:
de nieuwe vzw-wetgeving uitgelicht

De vzw-wet bestaat niet meer, sinds 2019 is er het wetboek van vennootschappen en verenigingen. Voor alle vzw's zijn er dus enkele zaken veranderd en moet iedereen de statuten aan te passen tegen 2024.

Deze sessie zoomt in op de belangrijkste veranderingen en wat er te doen staat inzake de statutenwijziging. Ook de aansprakelijkheid, hervorming van insolventierecht en ondernemingsrecht komen kort aan bod.

Dylan Peere, vzw-expert maakt je wegwijs in dit moeilijke thema.

Afbeelding
Dylan Peere

 

Webinar 12:
Clubgrade. Samen rond de tafel, dat werkt.

Als sportclubbestuurder et een specifiek sta je vaak voor heel wat uitdagingen die verder gaan dan de sport alleen. Hoe kan je je club op lange termijn vooruit helpen. Hoe zorg je dat al het niet-sporttechnische talent in je club optimaal benut wordt? Hoe zorg je voor goesting binnen je club? 

Clubgrade helpt jouw club in eerste instantie met een probleem. Welk probleem? Dat is aan jou! Problemen rond jeugdwerking, vrijwilligers rekruteren,... Wij denken mee naar een oplossing. Maar wat Clubgrade zo uniek maakt, dat is de methodiek. Wij nemen iedereen mee aan de tafel (bestuurders, trainers, ouders, jeugd,...) en luisteren naar elkaar. Samen met onze experts komen we niet alleen samen tot een oplossing, maar ook meer gedragenheid en motivatie in gans je club.

Samen halen we alles uit jouw club! Meer info: www.clubgrade.be

Ellen Mallezie is coördinator van Clubgrade. Zij neemt je mee aan tafel en dompelt je onder in het Clubgradeverhaal. 

Afbeelding
Ellen dvds

 

Webinar 13:
Omgaan met diversiteit binnen je club

Tijdens de vorming gaan we dieper in op hoe stereotypes en vooroordelen ontstaan en op welke manier dit kan leiden tot racisme, homofobie en discriminatie. Daarnaast zoomen we in op een aantal cijfers en feiten binnen de sportcontext en bespreken we een aantal specifieke cases. Tot slot bekijken we hoe je preventief kan werken aan discriminatie via een anti-discriminatiebeleid.

Laura May, beleidsmedewerker bij het Centrum Ethiek in de Sport neemt je mee op sleeptouw.

Afbeelding
Laura May

 

Webinar 14:
Privacy binnen jouw club. Een last of een opportuniteit?

We zien de administratieve verplichtingen rond GDPR en privacy dikwijls als een extra stapel aan papierwerk voor de club. 
Maar het is ook een opportuniteit om jouw club beter te leren kennen. Je krijgt een beter zicht op wie wat doet en als er zaken zijn in de clubwerking die beter kunnen werken. 
Aan de hand van een concreet stappenplan helpt onze privacy-expert Piet jouw sportclub concreet op weg. 

Piet Vanneste is DPO (Data Protection Officer) van de Vlaamse Sportfederatie. En hij is onze reddingsboei als het gaat om privacy. Piet is het aanspreekpunt rond privacy voor de georganiseerde sportsector. Hij maakt met veel plezier het GDPR-pakketje lichter en je privacybeleid sterker.  

Afbeelding
Piet DvdS

 

Webinar 15:
Ga aan de slag met video binnen je club

Video is hot. En zie je overal verschijnen. Ook als sportclub wil je inzetten op video op je communicatiekanalen. Als club heb je wel wat mogelijkheden met beelden van wedstrijden, trainingen, interviews met sporters,… Maar hoe pak je dit zelf aan binnen jouw club? Met beperkte kennis en een klein budget.
De smartphone biedt steeds meer mogelijkheden om video te maken en zelfs te monteren. In deze sessie krijg je een introductie van het gebruik van je smartphone voor video. Waar zet je best op in met video? Met Cédric ga je aan de slag, krijg je concrete voorbeelden en tips voor bruikbare tools.  

Cédric Warlop is zaakvoerder van CMEDIA en hij heeft al heel wat ervaring binnen de sportwereld. Cédric is photo & video editor bij Basketball Belgium, Sporthouse Group, Flanders Classics / Flanders 2021 en SV Zulte Waregem. Een camera kent voor Cedric geen geheimen meer! 

Afbeelding
Cedric Warlop

 

Webinar 16:
efficiënt vergaderen binnen je club

Vergaderen is een kunst. Als het goed gebeurt althans. Tijdens een geslaagde vergadering is ieders mening van belang, worden eenduidige afspraken gemaakt, is er een duidelijke taakverdeling en werkt iedereen mee aan één gezamenlijk doel. En dan hebben we het voor alle duidelijkheid niet over een infovergadering. In deze workshop leer je anders en beter vergaderen. Vaak zit er sleet op de formule en wordt vergaderen een verplicht nummertje. Niet meer na deze workshop. Je oefent beproefde vergadertechnieken en leert hoe je iedereen bij de vergadering betrekt, ook de zwartkijkers. Vergaderen wordt weer efficiënt, zinvol én (wie weet) zelfs leuk.

Ad Geudens heeft ruim vijfentwintig jaar ervaring in het onderwijs en in sportclubs. Hij is oprichter en directeur van de coöperatie met sociaal doel Parlangi en is zaakvoerder van Adzonderrem.be. Hij heeft een uitgebreide expertise in het coachen, het begeleiden en sturen van teams.

Afbeelding
Ad Geudens
Prijzen
Wie Voordeeltarief* Standaardtarief
Bestuurder sportclub aangesloten bij een erkende federatie €15 €20
Bestuurder sportclub niet aangesloten bij een erkende federatie €50 €60
Medewerker/coördinator van een erkende federatie €35 €45
Medewerker/coördinator van een niet-erkende federatie €50 €60
Ambtenaar van een sport- of vrijetijdsdienst €50 €60
Student of docent (binnen een LO-opleiding) (op vertoon van studentenkaart) €20 €30
Andere €90 €100

* Editie Mechelen (16/10): voordeeltarief is geldig tot en met 8 oktober.
  Online editie (20/11): voordeeltarief is geldig tot en met 13 november.
  Editie Gent (11/12): voordeeltarief is geldig tot en met 3 december.

Inschrijven voor deze bijscholing?

Meld je aan om in te schrijven

 

De Vlaamse Sportfederatie zit in een nieuw jasje!
Zelfde team, zelfde spirit, zelfde ondersteuning.
Voor sportfederaties én voor sportclubs (vroeger ‘Dynamo Project’).
Vanaf nu onder één naam: de Vlaamse Sportfederatie.
One team!

Afbeelding
Vlaamse Sportfederatie
Toon bijscholingen voor
Afbeelding
teamspirit
Gent
22.09.2021
Aanbevolen voor
Sportclubs
Welk beleid kan een sportclub ontwikkelen om een veilig sportklimaat te creëren?
Afbeelding
werken met Excel
Digitaal
23.09.2021
Aanbevolen voor
Sportfederaties
Draaitabellen en -grafieken zijn het speelveld van dit digitaal gevorderd Excel-bijscholingstraject.
Afbeelding
lopen indoor
28.09.2021
Aanbevolen voor
Sportfederaties
Als leidinggevende bepaal je niet alleen de structuur, maar ook de cultuur. Kom er alles over te weten.
Afbeelding
squashracket
Digitaal
30.09.2021
Aanbevolen voor
Sportfederaties
Digitaal uitwisselingsuurtje tussen medewerkers communicatie van sportfederaties
Afbeelding
cricket
Gent
30.09.2021
Aanbevolen voor
Sportclubs
Een laagdrempelig aanspreekpunt, goede eerste opvang en vlotte doorverwijzing zijn cruciaal in je sportclub.
Afbeelding
scheidsrechter
05.10.2021
Aanbevolen voor
Sportfederaties
Gendergelijkheid in de sport. Werk aan de winkel. Ook onder de officials zijn vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd. Let's discuss!
Afbeelding
teamspirit
Hasselt
05.10.2021
Aanbevolen voor
Sportclubs
Welk beleid kan een sportclub ontwikkelen om een veilig sportklimaat te creëren?
Afbeelding
HR_respect
Week van de Official
05.10.2021
Aanbevolen voor
Sportclubs
Sportfederaties
Hoe omgaan met racisme, discriminatie en homofobie op het veld. Hoe doe je dit als official? Volg het live panelgesprek mee. Kom mee volgen in het Fakkeltheater of online.
Afbeelding
klimmen
07.10.2021
Aanbevolen voor
Sportfederaties
Een driedaagse op maat van nieuw gestarte medewerkers in sportfederaties.