PRIVACY: Mag je foto's of andere info op sociale media plaatsen?

16/04/2021 - 16:15

Ook op sociale media (waaronder Facebook en andere) ben je verantwoordelijk voor de persoonsgegevens die door de organisatie gepubliceerd worden.

Foto’s maken deel uit van persoonsgegevens. Lees hiervoor onze uitgebreid bericht PRIVACY: Waarmee moet ik rekening houden bij het publiceren van foto’s of filmpjes.

Bekijk goed welke foto's je al dan niet publiek maakt. Misschien is het aan te raden enkel een beperkt aantal foto’s publiek te maken, en andere foto’s enkel toegankelijk te maken voor leden (bv een gesloten ledengroep op Facebook, of een afgeschermd deel op de clubwebsite).

  • Het is belangrijk om de privacy van de betrokken personen te respecteren. Ontvang je een klacht of vraag om verwijdering van een bepaalde foto, hou hier dan ook rekening mee, en verwijder de foto zo snel mogelijk. Wie op een foto staat heeft steeds het recht, ook achteraf, zijn toestemming in te trekken.
  • Staan slechts enkele personen op een foto die je graag wil gebruiken voor de club? Contacteer dan die leden, en vraag hun akkoord. Zo ben je zeker dat er geen problemen ontstaan.
  • Zorg er ook voor dat dit onderwerp aan bod komt in het intern reglement, het verwerkingsregister en het privacy beleid van de vereniging.
Algemeen