Laatst gewijzigd:
woensdag, 8 januari, 2020 - 10:29

Hoe ziet het Vlaamse sportlandschap eruit?

Sport is een gemeenschapsbevoegdheid. De Vlaamse Regering voert een eigen beleid rond sport  en zet beleidsinstrumenten in, zowel voor breedtesport (sport voor allen) als voor topsport. Ben Weyts (NVA) is bevoegd voor sport (naast zijn andere domeinen: onderwijs, dierenwelzijn en de Vlaamse rand). Het beleid dat de Vlaamse Regering de huidige beleidsperiode wil voeren staat verankerd in het Vlaams regeerakkoord, en werd door de minister geconcretiseerd in een beleidsnota en de beleids- en begrotingstoelcihting voor 2020.

Van juni 2009 tot najaar 2019 was Philippe Muyters de Vlaamse minister bevoegd voor sport. Het beleid van minister Muyters was opgebouwd rond acht pijlers. Het beleid dat de minister tijdens de legislatuur 2014-2019 voerde, lees je in zijn beleidsnotaHier lees je zijn laatste (jaarlijkse) beleidsbrief.

Het Vlaamse sportlandschap is opgedeeld in verschillende (publieke en private) structuren. Belangrijke actoren zijn:

De Vlaamse Sportfederatie vzw is voor het sportbeleid in Vlaanderen de gesprekspartner wanneer het gaat om de georganiseerde sportsector, de Vlaamse sportfederaties en hun sportclubs.

Lees er meer over in deze presentatie over het Vlaamse sportlandschap (midden 2019).

Zie ook de FAQ "Van welke regelgeving moet ik op de hoogte zijn als sportfederatie" en "Hoe zit het met de provincies en sport"