Mag je zomaar persartikels reproduceren op je website?

14/01/2021 - 13:39

Nee. Op ieder krantenartikel is de auteurswet van toepassing. Het is niet omdat een krantenartikel op het internet te raadplegen is, dat je de toestemming hebt om het te gebruiken of reproduceren.

Licentieovereenkomst

Wil je dat toch doen en wettelijk in orde zijn? Dan moet je hiervoor een licentieovereenkomst afsluiten met de beheersvennootschap van Vlaamse krantenuitgevers, License2Publish (het voormalige Reprocopy). Zij beschermt immers de auteursrechten en gaat ook actief op zoek naar mogelijke inbreuken. In dat geval krijg je eerst een waarschuwing en daarna een eventuele claim.

Pas hier dus zeker mee op! 

Deeplinken 

Wil je op je website toch verwijzen naar artikels die (online) verschenen zijn, kan dat via "deeplinken" (= een specifieke manier van verwijzen). Dit is een alternatief waar veel verenigingen en organisaties gebruik van maken, aangezien het kosteloos is en vrij gemakkelijk toe te passen. 

Deeplinken is toegelaten voor niet-commerciële doeleinden op voorwaarde dat:

  • maximaal de titel en 150 karakters worden gereproduceerd,
  • geen foto’s worden gereproduceerd,
  • voor het linken duidelijk is naar welke website er wordt gelinkt, m.a.w. je doet aan bronvermelding,
  • de webpagina niet geopend wordt binnen een eigen pagina, maar rechtstreeks linkt naar de webpagina van de krantenuitgever, m.a.w. framing is verboden.

Meer specifieke informatie, en enkele voorbeelden van correct deeplinken, vind je via deze link: https://www.license2publish.be/heeft-u-een-licentie-nodig

Communicatie