22/04/2021

Traject Sportclubondersteuning (volzet)

Kan jouw federatie nog een duwtje in de rug gebruiken rond clubondersteuning of ben jij nieuw in het ondersteunend team? Willen jullie je clubs klaarstomen voor de toekomst?
Dan heeft de VSF iets uitermate interessant in petto voor jou!
 

Sportclubs staan voor zeer grote uitdagingen waardoor sportclubondersteuning, nog meer dan vroeger, noodzakelijk is! Als federatie sta je hier voor een uitdagende opdracht en VSF wil jou hierbij helpen. In 2021 voorzien we voor de vierde maal een begeleidingstraject voor sportclubondersteuners, ditmaal in een verkorte versie.
Het begeleidingstraject beoogt competentieontwikkeling van sportclubondersteuners uit sportfederaties en zal hen motiveren en inspireren.

Zijn er al collega’s die dit traject gevolgd hebben? Dat kan! Het zal de sportclubondersteunende slagkracht van je federatie enkel ten goede komen.

Programma

Het traject zal in drie sessies focussen op volgende aspecten:

  1. Strategiebepaling sportclubondersteuning: beleid, prioriteiten, hoe keuzes maken, invulling binnen de federatie,...
  2. Sportclub van de toekomst: sportclubs 2.0, clubondersteuning vanuit de federatie i.f.v. de sportclub van de toekomst i.s.m. Koen Vermeulen.
  3. Clubbezoeken: hoe pakken we het aan? We delen onze expertise van het afgelopen jaar met elkaar.

NIEUW!
Door de sessies heen werkt iedere federatie één zelfgekozen sportclubondersteunende actie uit.
VSF voorziet hiervoor één maatbegeleiding per federatie tijdens dit traject.

Voor wie

Het traject is bedoeld voor clubondersteuners en verantwoordelijken van clubondersteuners binnen Vlaamse erkende sportfederaties.

Waar en wanneer

SESSIE DATUM LOCATIE GEBOUW TIJD
1 22/01/2021 Sint Niklaas King George 9u30-15u30
2 22/04/2021 Laarne Vrijwilligerswerk werkt 9u30-15u30
3 22/06/2021 Gent Spazio 24 9u30-15u30

Prijs

€300 per deelnemer, exclusief btw, inclusief drank en lunch. Je ontvangt een factuur.
Niet-leden kunnen deelnemen aan een tarief van €600. Gelieve voordien wel contact op te nemen met Tine.

Begeleider / coach

Tine Van Bossuyt, federatieondersteuner bij VSF, loodst jullie door dit hele traject. Ze heeft reeds enkele jaren ervaring met het begeleiden van federaties hierin en is zelf ook bestuurder en trainer binnen een club.
Ze wordt hierbij ondersteund door Koen Vermeulen van Vrijwilligerswerk Werkt. Hij brengt in het VSF Clubgrade team expertise binnen in het begeleiden van strategische veranderingsprocessen rond structuur en cultuur in organisaties. 
Hij was vanaf het begin betrokken bij Clubgrade en neemt nu de voortrekkersrol op in het begeleiden en ondersteunen van "Vraagverkenners", federatiemedewerkers die aan clubbezoeken doen.
Koen deelt met zijn vurige gedrevenheid graag enkele tips en tricks omtrent clubbezoeken.

Praktisch

Wij raden aan om dit traject te volgen met meerdere personen van je federatie. Dit creëert een meerwaarde voor verschillende denkoefeningen en opdrachten tijdens het traject. Op deze manier kunnen al eerste concrete stappen gezet worden in het optimaliseren van je sportclubondersteuning.
Inschrijven kan via het onderstaande inschrijvingsformulier. Je schrijft in voor het hele traject (geen aparte sessies). Schrijf snel in, want de plaatsen zijn beperkt.

Nog niet overtuigd? Hier enkele getuigenissen.

"Inzichten verwerven, kritisch nadenken, samen naar mogelijke acties zoeken en good practices uitwisselen in een aangename sfeer!  Een zeer leerrijk traject om je sportclubondersteuning een (extra) boost te geven."
(Lore- GymnastiekFederatie Vlaanderen)

"De aanpak  van dit traject zorgt voor een goede groepssfeer waardoor er ook wel wat los komt bij de deelnemers. Het is bovendien heel verrijkend om de aanpak, creatieve ideeën of uitdagingen van collega-federaties te horen en je eigen ervaringen te kunnen delen. Er ontstaan nieuwe synergieën en samenwerkingsverbanden in alle richtingen; van kleine federaties richting grotere en omgekeerd. De overgenomen good practices overstijgen zelfs het clubgedeelte, dus de deelname is vast en zeker een meerwaarde!"
(Sofie-Triatlon Vlaanderen)

“Traject Sportclubondersteuning deed me tot een aantal fundamentele inzichten komen. Wat voor mij een echte ‘eye opener’ was: Als het geen voordeel geeft voor jouw clubs, waarom doe je het dan? Je moet je werking dus echt in vraag durven stellen en keuzes maken. En als je het mij vraagt, is het een zeer goede keuze om deel te nemen aan dit traject!”
(Tamara- Badminton Vlaanderen)

Corona veiligheidsmaatregelen

Weet je graag meer over hoe wij op een veilige manier fysieke organisaties aanpakken? Ons coronabeleid lees je hier.

Meer weten?

Wil je weten of dit traject voor jou bedoeld is? Heb je nog vragen? Neem dan contact met Tine via 09 243 12 90 of tine@vlaamsesportfederatie.be
Na inschrijving ontvang je een aantal dagen vóór elke sessie nog een mail met praktische informatie.

Annulering

Bij annulering meer dan 1 maand vóór de start van het traject, wordt de deelnameprijs volledig terugbetaald.
Bij annulering minder dan 1 maand maar meer dan 10 dagen vóór de start van het traject, wordt 50% van de deelnameprijs gefactureerd.
Bij annulering minder dan 10 dagen vóór de start van het traject, wordt de deelnameprijs volledig gefactureerd.

Inschrijven

Bij inschrijving verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden van VSF.

Dit traject is momenteel volzet.