Goed bestuur binnen je federatie: voor welke ondersteuning en begeleidingen kan je bij ons terecht?

Goed bestuur

De score en feedback van goed bestuur 2023 in je federatie heb je van Sport Vlaanderen ontvangen.
Hoe blijf je aan goed bestuur werken? Wij geven een overzicht wat je best allemaal over goed bestuur als sportfederatie weet en hoe wij je kunnen ondersteunen en begeleiden.

Als sportfederatie rapporteer je over goed bestuur aan Sport Vlaanderen. Op alle 36 harde indicatoren staat een score, die bepalen op welk subsidiebedrag je federatie mag rekenen. Na afloop van een werkingsjaar zal Sport Vlaanderen het resultaat meten en communiceren naar je federatie.

De score jaar x-2 telt mee voor de subsidiebepaling. De score van 2023, die je eerder dit jaar van Sport Vlaanderen kreeg, telt dus mee in de berekeningen voor 2025.

Ondersteuning Sport Vlaanderen
Het scoreformulier goed bestuur 2024 en de vernieuwde handleiding goed bestuur van Sport Vlaanderen verduidelijken aan welke voorwaarden je federatie moet voldoen, om te scoren op de harde indicatoren. Voldoen aan de harde indicatoren in de praktijk is uiteraard belangrijker dan de scores op papier.

vergadering met handen opsteken

Kennisbank Vlaamse Sportfederatie

Wat is goed bestuur en hoe blijf ik eraan werken? Wij geven een overzicht van wat je als federatie best allemaal weet over goed bestuur.

Kan je allemaal in de kennisbank downloaden na inloggen:

• handige zelfscan om je score in kaart te brengen
  • modelrooster voor gefaseerd aan- en aftreden bestuurders
  • modeldocumenten zelfevaluatie, competenties, benoemingsbrief... bestuursorgaan
  • sjablonen risicoanalyse en interne reglementen sportfraude
  • ...

Begeleidingen voor sportfederaties

Wil je in de toekomst uitgebreid werk maken van goed bestuur in je federatie of loop je vast bij enkele harde indicatoren? Vraag begeleiding op maat van je federatie aan. We bieden, in samenwerking met kennispartners, verschillende begeleidingen aan die je hieronder kan zien.

3 darts, bullseye
Begeleiding Goed Bestuur
Intakegesprek en begeleidingstraject op een interactieve manier via de Sport Good Governance Game.
jonge vrouw bij klimmuur
Begeleiding Organisatieontwikkeling
Analyseer de noden van jouw organisatie en breng een veranderingsproces op gang.
hordeloper
Begeleiding Juridisch advies
Ondersteuning bij het aanpassen van statuten of intern reglement.