Internationale sportfederaties aan zet bij het bepalen van regels voor trans- en intersekse-atleten

Sportparticipatie

Na een consultatieronde van meer dan 2 jaar bij ruim 250 atleten en hun sportfederaties besliste het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om zelf geen criteria meer op te leggen omtrent trans- en intersekse-atleten die aantreden in competities onder hun bevoegdheid.

Een éénvormig beleid uitschrijven dat sportoverschrijdend gehoor vindt, bleek niet langer haalbaar en verdedigbaar. Het IOC kijkt nu dus naar de internationale sportfederaties. Zij krijgen de vrijheid in het bepalen van deze regels. Zo kunnen de regels dus over de verschillende sporten en zelfs tussen de verschillende disciplines binnen éénzelfde sport op andere niveaus liggen.

Het IOC biedt de internationale sportfederaties een kader aan waarbinnen ze hun eigen regels kunnen opstellen. De tien basisprincipes (zie onder) dienen als leidraad voor de sportspecifieke regelgeving. Het is nu aan de internationale federaties om het evenwicht te zoeken tussen 'inclusiviteit' en 'onrechtmatig competitief voordeel' en dat in een concrete regelgeving te gieten.

Na de Olympische Winterspelen voorziet IOC tal van webinars voor (internationale) federaties en atleten om dit proces te begeleiden.
Ga dus zeker te rade bij je internationale koepel, want deze beslissing kan impliceren dat je internationale reglementen hierdoor veranderen.

Ben je als federatie nog op zoek naar een leidraad om je te ondersteunen bij het opstellen van een nationaal beleid hieromtrent?
Ga dan zeker eens in onze kennisbank snuisteren.

IOC

De Vlaamse Sportfederatie zit in een nieuw jasje!
Zelfde team, zelfde spirit, zelfde ondersteuning.
Voor sportfederaties én voor sportclubs (vroeger ‘Dynamo Project’).
Vanaf nu onder één naam: de Vlaamse Sportfederatie.
One team!

Vlaamse Sportfederatie