Slapende vzw's: administratieve schrapping op komst?

Vzw

Sinds kort moeten alle vennootschappen en vzw's verplicht hun uiteindelijke begunstigden registreren in het Ultimate Beneficial Owners-register (UBO). Dit in het kader van de preventieve witwaswet van 18 september 2017. Daarnaast moet je de gegevens die in het register staan ook jaarlijks bevestigen.

Maar wat nu met een vzw die niet in orde is? Het niet naleven van deze jaarlijkse verplichting kan een alarmbel zijn voor de overheid om zicht te krijgen op spookbedrijven en/of slapende vzw's. Slapende vzw's zouden (na een wetswijziging) geschrapt kunnen worden uit de KBO.

Vanaf 1 september 2021 kan de fiscus strafrechtelijke administratieve boetes uitdelen indien het UBO-register niet (correct) werd ingevuld. Deze boetes kunnen gaan van 250 euro tot 50.000 euro.

Vervolgens zal het ook mogelijk worden dat rechtspersonen uit het KBO worden geschrapt of ontbonden worden door de ondernemingsrechtbank, indien ze niet voldoen aan de verplichtingen van het UBO-register. Dat werd bevestigd door Pierre-Yves Dermagne, Vice Eerste Minister en Minister van Economie en Werk, naar aanleiding van een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Steven Matheï. Op die manier wil men het probleem van slapende vennootschappen aanpakken.

De voorbereidingen tot wetswijzigingen zullen nog een tijdje in beslag nemen, maar wanneer alles volgens plan verloopt, lijkt een schrapping vanaf begin 2023 mogelijk. De Vlaamse Sportfederatie volgt dit alvast verder op.

De Vlaamse Sportfederatie zit in een nieuw jasje!
Zelfde team, zelfde spirit, zelfde ondersteuning.
Voor sportfederaties én voor sportclubs (vroeger ‘Dynamo Project’).
Vanaf nu onder één naam: de Vlaamse Sportfederatie.
One team!

Vlaamse Sportfederatie