Basisscholen aan de slag met SportKompas

Vanaf dit schooljaar kan elke Vlaamse basisschool en gemeente met het SportKompas aan de slag. Het SportKompas helpt kinderen van 8 tot 10 jaar bij het maken van een onderbouwde sportkeuze. Dit zal gebeuren in nauwe samenwerking tussen de scholen en de gemeentelijke sportdienst. Minister Muyters stelde het project eind augustus voor aan de pers.

De SportKompas methodiek is ontwikkeld door de Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen aan de UGent onder leiding van Prof. Dr. Matthieu Lenoir. Het wetenschappelijk onderzoek van 10 jaren is vertaald naar een gebruiksvriendelijke testaanpak. Op basis van hun fysieke vaardigheden en wat ze leuk vinden, kunnen kinderen van het 3de of 4de leerjaar in de basisschool georiënteerd en geïnformeerd worden over de verschillende sportmogelijkheden. Ieder kind krijgt een persoonlijke fiche met daarop 7 sporten die het best bij hem of haar passen. Volgende sporten zijn binnen het SportKompas opgenomen: atletiek, badminton, basebal/softbal, basketbal, boksen, boogschieten, bowling, dansen, fietsen, golf, gymnastiek, handbal, hockey, inline skaten, judo, kano/kajak, karate, klimmen, korfbal, netbal, paardrijden, roeien, rugby, schermen, schieten, ski/snowboard, squash, taekwondo, tafeltennis, tennis, triathlon, voetbal, volleybal, waterpolo, zeilen, zwemmen.

Samenwerking tussen scholen en gemeente

Om de SportKompas-testen te organiseren zal er nauw samengewerkt worden tussen de scholen en de gemeente. De testen bestaan uit 3 onderdelen: I DO (15 fysieke oefeningen), I LIKE (een interactieve webapplicatie waarmee kinderen kunnen ontdekken welke sporten ze leuk vinden), en I AM (een vragenlijst om de intrinsieke motivatie en haalbaarheid voor een sport te testen). Elke gemeente of school kan een SportKompas-coördinator aanstellen om de fysieke testafname (I DO) in goede banen te leiden. De scholen kunnen zelf met de webtoepassingen I LIKE en I AM aan de slag. Hiermee kunnen de kinderen aangeven welke bewegingen en sporten ze leuk vinden. Er wordt eveneens gepeild naar hun motivatie en mogelijke barrières.

De gemeentelijke sportdienst kan na het SportKompas de ouders informeren over het lokale sport- en bewegingsaanbod. Op die manier wordt de link naar het duurzaam aanbod gelegd. Een gerichtere instroom van gemotiveerde en getalenteerde kinderen moet immers leiden tot langer lidmaatschap en minder drop-outs.

SportKompas wordt ter beschikking gesteld aan scholen en gemeenten via de vzw SportaMundi. Deze vzw wordt door de Vlaamse overheid ondersteund met als doel om sportwetenschappelijk onderzoek in de praktijk te zetten naar scholen, gemeenten en sportverenigingen. Alle testresultaten worden geregistreerd op een digitaal platform. De sportleerkracht kan met deze resultaten verder aan slag om aangepaste vaardigheden aan te leren. Met het digitaal platform wil Sport Vlaanderen een zicht krijgen op de fitheid van onze jeugd en de evolutie van de fysieke vaardigheden na een herhaalde test.

Elke basisschool of gemeente die SportKompas wenst te organiseren kan zich vanaf 28 augustus inschrijven op de website www.sportkompas.be. In het najaar worden opleidingen ingepland bij VTS+ voor de SportKompas Coördinatoren en leerkrachten LO van de basisscholen. Vanaf januari 2019 is SportKompas volledig operationeel en kunnen de testen afgenomen worden in de basisscholen.

En sportfederaties?

Voor sportfederaties is er geen concrete rol opgenomen in het huidige project, maar omdat SportKompas doorverwijst naar het lokaal sport- en beweegaanbod én omdat we deze informatie belangrijk vinden voor elke sportprofessional, brengen we jullie op de hoogte. Wil je meer weten of wil je contact met het SportKompas? Neem dan zeker een kijkje op www.sportkompas.be.

Nog ter info: enkele federaties kennen het SportKompas misschien als tool voor talentidentificatie, maar dat komt in bovenstaand project (dat op sportoriëntatie gericht is) niet aan bod. Het aspect talentidentificatie wordt aangeboden via SportTalent, dat ter beschikking gesteld wordt door SpartaNova.

Grace Hellinckx