#blijfsporten: ook sportfederaties zitten niet stil

Het coronavirus houdt de sportclubs op slot. Alle trainingen, wedstrijden en evenementen zijn afgelast. Maar uit een rondje sociale media blijkt al vlug dat sporters niet bij de pakken blijven zitten. De hashtag #blijfsporten doet het goed! Sportfederaties (en ook sportclubs) doen hun uiterste best om leden én fans fit te houden. Een (onvolledig) overzicht hieronder. Trots op onze sector!

Challenges

• Paardensport Vlaanderen lanceert een Stay at Home Challenge, met oefeningen van hun bewegingsanalist.
  • Ook bij Volley Vlaanderen pakken ze het creatief aan. Op hun facebookpagina zijn intussen al 16 uitdagende challenges @home te vinden.
  • De golfers van Golf Vlaanderen delen enthousiast hun skills op sociale media met de hashtag #golfathome.
  • Vlaamse Kano- en Kajakfederatie startte Fit 2 Paddle, met o.a. een Strava challenge voor haar clubs.
  • Vlaamse Atletiekliga roept de atletiekclubs op om mee te doen met de Spike Challenge. Doe de mascotte na in je cluboutfit en win een clubbezoekje.
  • Voetbal Vlaanderen gaat voor Sjotinuwkot: leuke voetbalopdrachten voor thuis.
  • Cycling Vlaanderen motiveert met KeepYourDrive: iedere week komen 4 à 5 laagdrempelige en fietsgerelateerde opdrachten online die mensen kunnen uitproberen.
  • Sportievak zorgt op haar YouTubekanaal voor sportieve challenges voor kleuters of om één van je gezinsleden mee uit te dagen.
  • Vlaamse Tafeltennisliga daagt haar leden dagelijks uit via website en sociale media om actief te blijven sporten.
  • GymnastiekFederatie Vlaanderen organiseerde een skip-in-uw-kot-battle waarin rope skippers online battles springen tegen elkaar via de Houseparty app. Ook de gymnasten kunnen het duel aangaan in een online handstand-battle op-uw-kop-in-uw-kot.
  • De Vlaamse Handbalvereniging pakt uit met de Speelhandbal challenge. Vele handballers, jong en oud, sturen korte filmpjes in met hun coolste handbalmoves.
  • Sneeuwsport Vlaanderen verraste met een grappige lockdown workout-challenge (zie filmpje hieronder).

Workout en thuistraining

• Rugby Vlaanderen brengt op sociale media een toffe mix tussen workouts, rugbytips op kindermaat en livestreams.
  • Vlaamse Judofederatie organiseert via een livestream op YouTube training voor judoka's om van thuis uit te doen. Elke dinsdag- en vrijdagavond kan je live meedoen. Trainer van dienst: Mark van der Ham, de coach van Europees kampioen Matthias Casse.
  • Basketbal Vlaanderen schakelde Peter Sempels, de kiné van het nationale mannenteam in, om home workouts uit te werken.
  • Vlaamse Kickboks, Muaythai en Mixed Martial Arts Organisatie: thaibokser Vincent Gloris stak een training in elkaar met specifieke oefeningen voor vechtsporters
  • OKRA-Sport+ plaatst regelmatig filmpjes online om ook medioren en senioren in beweging te houden. Elke dag voor het middagjournaal op Eén is er ook "Beweeg in uw kot", in samenwerking met de sportfederatie.
  • Parantee-Psylos richtte een online community op waarin ze mensen met een beperking of kwetsbaarheid inspireren en motiveren om te blijven sporten en bewegen.
  • Vlaamse Atletiekliga deelt met haar recreanten in de facebookgroep Running&Co iedere dag een video met beweegtips.
  • Danssport Vlaanderen bundelt op haar website onder #danceathome alle tutorials waarmee je zelf aan de slag kan.

Online lesmateriaal

• Skate Vlaanderen heeft laagdrempelige filmpjes gemaakt om van nul te leren inline skaten of skateboarden, in je achtertuin of op de oprit.
  • Gymnastiekfederatie Vlaanderen deelt haar kleuterprogramma Kidies. Gezien er nu tijdelijk geen lessen in de gymclubs doorgaan, kunnen ouders zeker en vast ook zelf thuis aan de slag met de YouTube-afspeellijst. De federatie zet ook haar online inspiratietool voor trainers Coach @Home tijdelijk open voor alle ingelogde Gymfed-leden.
  • Waterski Vlaanderen stelt het uitgebreide Get Fit 2 Ski programma open voor iedereen. Via hun trainersmodule stel je zelf een training samen uit het ruime aanbod oefeningen.
  • Tennis Vlaanderen post onder de hashtag #thuistennis leuke lesvideo's en ook handige doekaartjes voor de KidsTennissers.
  • Triatlon Vlaanderen stelt de Triathlon Academy open: je kan er nu gratis een account maken en toegang krijgen tot trainingsschema's en tips.

Trainen als de toppers

Uiteraard altijd leuk wanneer de toppers oefeningen bedenken om je skills aan te scherpen. Zo zagen we al:

Andere initiatieven

• Gezinssport Vlaanderen slaat de handen in elkaar met Foodbag. Voor elke maaltijdbox die aangekocht wordt met een bepaalde clubcode, gaat 10 euro naar de club. Op die manier wil de federatie haar sportclubs een hart onder de riem steken, nu andere inkomstenbronnen (eetfestijnen, tornooien,...) even stil liggen.

Oproep: content voor #blijfsporten

Sporza en Sport Vlaanderen blijven op zoek naar geschikte content om te delen op www.blijfsporten.be: kwalitatieve artikels, kant-en-klare filmpjes, goede oefenstof,... die mensen stimuleren om te blijven sporten en bewegen tijdens corona.

Belangrijk daarbij is dat de aangeleverde inhoud aantrekkelijk, goed onderbouwd en uiteraard coronaproof (social distancing enz.) is!

Heeft je federatie nog (bijkomende) input die in aanmerking komt? Laat het gerust weten via Grace (grace@vlaamsesportfederatie.be) en we bekijken het samen.

Grace Hellinckx