Corona-update: richtlijnen sport vanaf 2 november 2020

UPDATE 1 NOVEMBER 2020

Afgelopen vrijdag 30 oktober 2020 kondigde het overlegcomité nieuwe, strengere maatregelen af in de strijd tegen het coronavirus.  In MB van 1 november 2020 lezen we enkele aanpassingen / verduidelijkingen t.a.v. de afgekondigde maatregelen na het vorig MB van 29 oktober 2020. Het gaat dan meer specifiek over de richtlijnen voor indoor sporten voor kinderen t.e.m. 12 jaar.

De maatregelen gaan in vanaf 2 november2020 en gelden tot 13 december 2020.

De maatregelen voor de sportsector in het kort:

• Sporten in georganiseerd verband (in clubs, sportlessen, groepen…) is verboden, behalve indoor (zie voorwaarden in volgende bullet) en outdoor voor kinderen tot 13 jaar (geboortejaar 2008 of later)
  • Indoor sporten is verboden, behalve
    • voor sportkampen (overnachtingen zijn verboden) voor kinderen tot 13 jaar.
      • Voorwaarde: Enkel sportkampen die goedkeuring gekregen hebben van het lokaal bestuur.
    • voor (buiten)schoolse activiteiten
    • voor sportactiviteiten
      • Voorwaarde: Enkel sportactiviteiten die goedkeuring gekregen hebben van het lokaal bestuur.
  • Niet-georganiseerde (individuele) sportactiviteiten zijn enkel toegelaten indien je outdoor sport:
    • met het huishouden en/of met 1 toegestaan nauw contact. Enkel in deze context mag je sporten zonder afstand te houden.
    • of met maximum 4 personen en dat altijd met afstand van 1,5m
  • Zwembaden, fitnesscentra en bowlingzalen zijn gesloten, ook voor kinderen
  • Kleedkamers en douches blijven gesloten, behalve voor kinderen tot 13 jaar die op sportkamp zijn of LO-lessen hebben op school. Zij mogen gebruik maken van kleedkamers (geen douches!)
  • Sportkantines blijven gesloten
  • Professionele sporten en topsport zijn mogelijk mits toestemming bevoegde minister
  • Publiek is niet toegelaten, behalve 1 persoon van het huishouden bij kinderen tot 13 jaar of 1 begeleider bij een G-sporter

We willen wijzen op het feit dat lokaal er strengere restricties kunnen gelden. Deze kan je nakijken op de website van jouw provincie of gemeente.

Op de officiële website van het federale crisiscentrum over het coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Geldende protocollen:

Robin Ramakers