Maak kennis met "ADeL" van het WADA

Ben je als dopingpreventieverantwoordelijke van een sportfederatie op zoek naar informatie voor jezelf, trainers, atleten of sportouders? Dan kan je terecht op het e-learning platform van het Wereldantidopingagentschap (WADA). 

Het WADA "Antidoping e-learning platform", voor de vrienden "ADeL", biedt tal van online cursussen en tools aan voor atleten, trainers, artsen, medewerkers, bestuurders,...  

Het gebruik van ADeL is gratis. De eerste keer dat je er gebruik van wil maken, hoef je je enkel te registreren en jouw "rol" aan te duiden (trainer, atleet, bestuurder, ...). Op basis van deze registratie, zal ADeL vervolgens voor jou gepersonaliseerd worden, en zullen de cursussen en tools die voor jouw rol relevant zijn tevoorschijn komen. 

Modules

Momenteel zijn de volgende modules reeds beschikbaar: 

Alpha

Bevat informatie voor atleten over de gevaren van doping en het belang van dopingcontroles. Deze tool zegt niet wat je allemaal als atleet niet mag, maar focust op de oplossingen voor atleten om tot een "propere" sport te komen. 

Coach True 

Dit is een webinar voor trainers van zowel elite- als breedtesporters. De webinar bevat verschillende modules met o.a. tutorials, rollenspellen en quizzen. 

Sport Physician's toolkit 

Deze online toolkit bevat specifieke antidopingeducatie voor artsen waaronder ook 3 modules toegespitst op grote sportevenementen. De toolkit heeft als doel om artsen te helpen antidopingprogramma's op te zetten die aangepast kunnen worden aan lokale culturen, omstandigheden en middelen. 

ADO Kickstart

Is gericht op medewerkers en bestuurders van sportorganisaties. Deze tool helpt hen om het dagdagelijkse antidopingbeleid in de organisatie te stroomlijnen op basis van stapsgewijze processen, sjablonen en relevante hulpmiddelen voor de verschillende aspecten van dit beleid. 

Play True Challenge 

Dit in een online game voor jeugdsporters (-19 jaar) dat de besluitvormingsvaardigheden van jongeren inzake antidoping test. 

Tools en webinars

Bekijk onderstaand filmpje over ADeL en het gebruik ervan. De verschillende tools en webinars vind je op de ADeL pagina van het WADA. 

ADeL biedt hiermee toegankelijke en leuke tools die je als dopingpreventieverantwoordelijke kan gebruiken voor de verschillende doelgroepen die je moet bereiken in het kader van jouw antidopingbeleid. Je kan er doorheen het jaar mee aan de slag, en ook tijdens de komende Play True campagne. Binnenkort geven we jou concrete tips over hoe je deze campagne leven kan inblazen binnen jouw sportfederatie en clubs. Stay tuned....! 

Gepost door: 
Geraldine Mattens