Play True Day 2018: save the date

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) moedigt alle landen en hun nationale antidopingorganisaties (NADO’s) aan om jaarlijks een Play True Day te organiseren.

Dat kan één dag of een periode van verschillende dagen zijn, die het land of de antidopingorganisatie zelf kiest in functie van de nationale sportagenda.

Play True staat in het teken van een zuivere sport. De bedoeling is om sporters, het sportpubliek en anderen vertrouwd te maken met de wereldwijde strijd tegen doping en met de redenen waarom dopinggebruik indruist tegen de geest van de sport en ernstige gezondheidsrisico’s inhoudt.

De organisatoren en uitdragers in ons land zijn enerzijds de vier nationale antidopingorganisaties (van de drie gemeenschappen en van Brussel) en anderzijds de vertegenwoordigers van de sportsector in België, met name het BOIC (Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité), de AISF (Association Interfédérale du Sport Francophone) en de VSF.

Allen hebben als gemeenschappelijk doel een zuivere sport te promoten en informatie ter beschikking te stellen. “Samen willen we dit initiatief als een hefboom gebruiken om een sportgemeenschap te creëren waarin zuivere sporters zegevieren, waar sporters kiezen om zuiver te blijven uit zelfrespect en eerlijkheid tegenover hun medesporters, omwille van het waardenvolle en verbindend karakter van de sport.”

In 2018 zal de Play True Day in heel België plaatsvinden in het weekend van 31 augustus tot en met 2 september.

Aan elke sporter in België wordt gevraagd om die dagen "sportief" mee te beleven.

Noteer deze data voor de eerste Play True Day(s) in 2018 alvast in jouw agenda, en denk al even na hoe jouw sportfederatie deze boodschap mee kan uitdragen naar de sportclubs en de sporters.

Dit kan bijvoorbeeld door de nieuwe dopingpreventietool voor ouders van sporters te verspreiden naar jouw clubs.

In de loop van de komende maanden zal de VSF in samenwerking met NADO Vlaanderen bijkomende tools en tips verspreiden waarmee de dopingpreventieverantwoordelijken van de sportfederaties aan de slag kunnen.

Geraldine Mattens