Play True Day 2019: hoe kan je sportfederatie invulling geven?

We lieten al weten dat er in september een tweede editie van de Play True Day komt, na het succes van vorig jaar. In dit bericht bezorgen we je concretere informatie over dit antidopinginitiatief.

Elke sportfederatie of sportclub, die clean sport mee wil uitdragen, vult de Play True Day in naar eigen keuze. Je kiest zelf tijdens welk sportief evenement in september (het mogen er ook meerdere zijn) je clean sport in the picture wil zetten.

Welk promotiemateriaal is beschikbaar?

Om jullie te ondersteunen is er opnieuw promotiemateriaal (spandoeken, beachvlaggen en polsbandjes) beschikbaar, aan te vragen bij de nationale antidopingorganisaties. Het promomateriaal is gratis. Je kan het bestellen door het gewenste materiaal vóór 25 juni te e-mailen naar tom.deboeck@nado.vlaanderen.

• Max. aantal te bestellen spandoeken: 10 stuks.
  • Max. aantal te bestellen beachvlaggen: 4 stuks.
  • Voor de polsbandjes is er geen maximumaantal.

Het bestelde promomateriaal zal verdeeld worden door NADO Vlaanderen in de loop van juli en augustus (tot bij de federatie zelf of tot in een centrum van Sport Vlaanderen). Heb je nog promomateriaal van vorig jaar? Dan kan je dit opnieuw gebruiken.

Het logo (download hier, vrij aan te passen naar je eigen huisstijl) en de slogan “We go for clean sport” blijven dezelfde. De slogan “we go for clean sport” vinden we belangrijker dan het logo. Gebruik de slogan dus zeker in je communicatie.

Hoe kan je sportfederatie invulling geven?

Enkele suggesties van acties:

• Je kan de locatie van het sportevenement met spandoeken en beachvlaggen aankleden.
  • Je kan polsbandjes uitdelen aan de sporters en/of supporters.
  • Je kan een antidopingboodschap omroepen voor en na de wedstrijd of tijdens de rust. Bijvoorbeeld: “Deze wedstrijd staat in het teken van de strijd tegen doping. X-aantal sporters geven het beste van zichzelf op een eerlijke, sportieve en vooral dopingvrije manier. We go for clean sport!”
  • Je kan sporters laten poseren voor een spandoek en de foto verspreiden via sociale media met hashtag #cleansport.
  • Je kan met zoveel mogelijk sporters een C (van clean sport) vormen, een foto nemen en die posten via sociale media met hashtag #cleansport.
  • Je kan sporters individueel een C (van clean sport) laten vormen met de hand, een foto nemen en die posten op sociale media met hashtag #cleansport.

Enkele inspirerende voorbeelden van Play True Day 2018:

• Triatlon Vlaanderen promootte de campagne en stimuleerde de clubs om ouders via de dopingpreventiegids te informeren over de wijze waarop ze hun kinderen het best kunnen steunen in hun sportieve en atletische ontwikkeling en hoe ze daarbij doping kunnen vermijden.
  • De Vlaamse Hockeyliga (en Waalse collega-federatie) verdeelden spandoeken in de clubs. Daarnaast werd tijdens een wedstrijd in de hoogste afdeling de Play True Day in de kijker geplaatst, onder andere door het uitdelen van gadgets.

Heb je zelf supercreatieve dopingvrije ideeën om de Play True Day nog meer te laten leven? Voer ze vooral uit, en deel ze met anderen via de hashtag #cleansport, zodat we ook van deze Play True Day een succes maken!

Wat brengt Play True Day in 2020?

Na deze editie van Play True Day willen we, samen met de sportfederaties, stilstaan bij de aanpak, timing, inhoud,… van het initiatief. We evalueren komend najaar de editie 2019 en houden meteen ook een bevraging waarbij jullie feedback kunnen geven over mogelijke manieren om de campagne of de boodschap sterker te maken voor toekomstige edities.

We go for clean sport!
Samen met jou.

De Play True Day is een gezamenlijk antidopinginitiatief van de vier Belgische nationale antidopingorganisaties, het BOIC, de VSF, het BPC en het AISF en wordt ondersteund door het WADA.

Grace Hellinckx