Gepost door: 
Tine Van Bossuyt

Platform Sportclubondersteuning maakt programma bekend. Mis dit niet!

Het Platform Sportclubondersteuning is toe aan zijn zesde editie en is het Tomorrowland voor elke sportclubondersteuner in Vlaanderen. We nemen dit letterlijk en gaan langs in de Schorre in Boom, waar we welkom zijn in het prachtige clubhuis van Hockeyclub Braxgata. Dé ontmoetingsplaats voor sportclubondersteuners om te netwerken, inspireren en acties te formuleren. Na vijf succesvolle edities waar sportclubondersteuners van federaties en lokale overheden elkaar via speeddate hebben leren kennen, gaan we nu meer focussen op de goede praktijkverhalen.

Programma

09u00 - 09u30: Koffieonthaal
09u30 - 09u40: Inleiding
09u40 - 10u00: Clubbinding is meer dan ledenbinding alleen (Tine Van Bossuyt-VSF)
10u00 - 10u50: Keuzeronde 1: praktijkvoorbeelden
10u50 - 11u10: Maatwerk bij de clubondersteuning (Kevin Buydts- ISB)
11u10 - 12u00: Keuzeronde 2: praktijkvoorbeelden
12u00 - 13u00: Middaglunch met soep en buffet
13u00 - 13u20: Voorkomen van drop-outs bij seizoenswissels (Tine Van Bossuyt-VSF)
13u20 - 14u00: Infrastructuur en beleid: Toelichting van het project Braxgata
14u00 - 14u50: Keuzeronde 3: praktijkvoorbeelden
14u50 - 15u00: Terugkoppeling en evaluatie
15u00 - 16u00: Receptie

De inschrijvingen zijn afgesloten.
DIt platform is afgelopen. Je kan alle presentaties vinden via deze link.

We selecteerden maar liefst 10 praktijkverhalen die passen binnen de 3 hoofdthema's van de dag.

Jij kan dus jouw eigen programma samenstellen!

Praktijkverhalen

Thema "Clubbinding is meer dan ledenbinding alleen"
 

“We are next” - Pubers van nu, je bestuurders van later
Met “We are next” streeft Gymnastiekfederatie Vlaanderen er naar de drop-out bij jongeren te verminderen en de clubbinding te vergroten. Bovendien hopen ze op deze manier ook de niet-sportgerelateerde competenties te ontwikkelen. Op termijn hopen ze hierdoor deze jongeren binnen de club terug te zien in andere rollen (trainer, bestuurslid, medewerker binnen organisaties,…). Een win-winproject voor iedereen!

“Flexivol receptie” - Geef je vrijwilligers ook een stem
De Flexivol receptie is een ludieke manier om input te krijgen over de vrijwilligerswerking van je sportclub. Hoe ervaren vrijwilligers je club? Wat zien zij als sterke punten en als werkpunten? De Flexivol receptie zorgt voor een leuk moment van ontspanning, ontmoeting én bevraging... waardoor de betrokkenheid van vrijwilligers bij je sportclub groeit! Deze sessie wordt verzorgd door het Dynamo Project.

De 12e man en de derde helft! Stimuleer je clubs bij het uitbouwen van een fanbase
Met het adviestraject “Fanbase” wenst Sporting A de betrokkenheid van de supporter/fan bij de (top)sportclub te vergroten. Dit gaat van het verhogen van het aantal toeschouwers tot het creëren van meer interesse voor de sportclub. Het model van de betrouwbare fan van Fun en James gebruiken we als leidraad tijdens het adviestraject. Het model legt uit welke vier fasen de fan doorloopt en hier koppelen we de nodige acties aan (acties om nieuwe supporters te werven, verzamelen van gegevens,…).

Thema "Maatwerk bij de clubondersteuning"
 

“Het clubrapport” - Gerichte clubondersteuning recht in de roos
Tennis Vlaanderen mag gerust een voorloper in clubondersteuning genoemd worden. Om deze ondersteuning in de toekomst nog gerichter te laten verlopen en clubs in eerste instantie ook zelf hun werking te helpen evalueren introduceerden ze dit seizoen “Het clubrapport”. Dankzij deze cijfers krijgt de club een mooi overzicht van hun statistieken. Iets waar het clubbeleid van de toekomst doordacht op kan gebaseerd worden. Bovendien is het voor de clubondersteuners een handige tool om hen bij de clubbezoeken gericht te ondersteunen! Laat jullie inspireren door het betoog van deze sportclubondersteunende trendzetters.

“B.A.A.S” - Clubondersteuningssysteem
Clubs bij S-Sport // Recreas vangen met B.A.A.S. (Begeleiding en Advies Aan Sportclubs) twee vliegen in één klap. Door in te tekenen op B.A.A.S. krijgen ze gerichte ondersteuning én krijgen ze een financiële stimulans. De club kan een traject op maat kiezen en kan daarbij rekenen op een sportclubondersteuner van de federatie om de club te begeleiden bij het realiseren van het gekozen traject. B.A.A.S. is laagdrempelig, kwalitatief en staat toe, afhankelijk van het type club, die al dan niet voldoet aan de basisvoorwaarden, te differentiëren in de wijze van ondersteuning.

Timmeren aan de weg naar vitale sportclubs. De boer op met je clubondersteuning
Bart De Smedt uit Putte deed samen met buurgemeente Bonheiden een vitaliteitsonderzoek bij hun clubs. Zo wilden ze te weten komen welke clubs om ondersteuning vragen en waar ze graag in willen ondersteund worden. Ze gaan op die manier zeer gericht ondersteunen. Voor dit project werken de gemeentes Putte en Bonheiden samen. Is er een mogelijkheid om hier ook federaties bij te betrekken?

Het clubbezoek – Samenwerking tussen lokale overheid, federatie en het RVSP
Via federaties en lokale overheden tracht het Risicovechtsportplatform (RVSP) ook clubs bewust te maken van gezond en ethisch sporten. Met de Stad Antwerpen werd een eerste samenwerking op poten gezet. Clubs die de veiligheidsscan ondergingen, maakten meteen kennis met het RVSP. Beide screenings werden op mekaar afgestemd om dubbel werk voor de club te vermijden. Vanaf 2017 gaat het RVSP ook met een aantal federaties en lokale overheden de uitdaging aan om clubs samen te bezoeken.

Thema "Infrastructuur en beleid"
 

De groei van hockeyclub Braxgata
Boudewijn Muts is bestuurslid van hockeyclub Braxgata en is al lange tijd professioneel actief als ontwikkelaar van vastgoedprojecten. Hij slaagde erin om de sportinfrastructuur in Boom de voorbije jaren sterk uit te bouwen door diverse manieren van financiële inbreng van leden. Laat je rondleiden in de prachtige accommodatie van hockeyclub Braxgata.

Investeren als club in eigen infrastructuur. Is dat niet te duur?
Steeds meer sportclubs geven aan dat het niet eenvoudig is om als vzw een lening aan te gaan, bijvoorbeeld om eigen sportinfrastructuur neer te zetten. Toch zijn er ook heel wat voorbeelden van sportclubs die er wel in geslaagd zijn om via diverse financieringsmethoden op eigen kracht (sport)infrastructuur neer te zetten. Dynamo Project licht een aantal methodieken toe die jouw clubs kunnen gebruiken.

Samenwerking stimuleren. Alleen ga je sneller, samen kom je verder
Westel Circle (Westerlo), Elk talent telt (Gent), Stad sjot (Antwerpen), Move United (Aalst). Het zijn maar enkele voorbeelden van structurele samenwerkingsverbanden tussen sportclubs. Ideaal om als sportclubondersteuner een groter bereik te hebben. Maar hoe pak je dat nu aan? Wendy Mortelmans (Heist-op-den-Berg) en Kevin Buydts (ISB vzw/Dendermonde) lichten hun ervaringen en aanpak toe over het opzetten van een lokaal of regionaal samenwerkingsverband. 

Praktisch

Wanneer? Donderdag 4 mei 2017
Tijdstip? Van 9u30 tot 15u00
Waar? Braxgata, Kapelstraat 145, 2850 Boom
Prijs? 45 euro
Inschrijven? Sorry, te laat!
Organisatie? VSF en ISB