Sport en gender: praktijkverhalen

Gendergelijkheid en seksuele diversiteit in de sport, het is een werk van lange adem. Maar ook in de dagelijkse praktijk kan je als sportorganisatie vooruitgang boeken! 

Het Centrum Ethiek in de Sport vzw (ICES) publiceerde 10 praktijkverhalen van diverse sportfederaties, sportclubs, lokale besturen,... Ze bieden inspiratie, inzichten, handvatten en concrete tips. Download hier de volledige publicatie.

Zeker de moeite om eens door te nemen, onder andere:

 • Basketbal Vlaanderen over Girls Got Game
  Girls Got Game is een 3X3 tornooivorm in het meisjesbasketbal, van U10 tot U16. Een groot aantal clubs heeft namelijk nog geen volledige meisjeswerking of te weinig meisjes in bepaalde leeftijdscategorieën. Hierdoor kunnen er geen volledige meisjesteams worden gevormd om in de 5x5 competitie aan te treden. Girls Got Game verlaagt die drempel.
 • Vlaamse Hockey Liga over #UnitedGirlPower
  De federatie werkte samen met de Red Panthers een ambitieuze mediacampagne uit rond het thema #UnitedGirlPower, om het vrouwenhockey te promoten. “Gelijkheid is een centrale waarde binnen het hockey", zegt Ilse Haest van VHL, "als federatie vinden wij het belangrijk om een koploper te blijven". 
 • Vlaamse Schermbond over vrouwelijk topsporttalent
  Het promofilmpje "Schermkampioenen" kwam tot stand, met Jolien Corteyn in de hoofdrol als een van de topsporters en topsportstudenten in de schermsport. Brecht Stevens: "Een meer vrouwelijk profiel van onze sport is essentieel in het aantrekken van meisjes en vrouwen. Daarom is het belangrijk dat er vrouwelijke rolmodellen zijn." 
 • Sportievak over een systematische aanpak van grensoverschrijdend gedrag
  Sportievak werkte aan het opstellen van een Charter voor sportclubs. Eén van de aandachtspunten binnen dat Charter is bijvoorbeeld: “we bannen alle vormen van
  discriminatie en racisme en we respecteren elkaars diversiteit”.  Sportievak moedigt haar sportclubs aan om elk jaar een specifiek thema van het charter uit te werken.

In de publicatie lees je telkens over de concrete aanpak, de uitdagingen en mogelijkheden, en hun tips & tricks voor andere organisaties.  

Gepost door:
Grace Hellinckx