Update compensatiemaatregelen voor sportorganisaties

De verschillende overheden trachten de impact van de coronacrisis op de sportorganisaties, waar mogelijk, te verlichten via allerlei compensatiemaatregelen. Een aantal daarvan werden aangepast of zijn nieuw vanaf dit najaar.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht
De vereenvoudigde procedure voor het toepassen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht door corona zal na 1 september 2020 slechts gelden voor uitzonderlijk hard getroffen sectoren en ondernemingen. Minister van Werk Nathalie Muylle maakte bekend dat PC 329 erkend zou worden als zwaar getroffen sector, waardoor voor de hele sector de vereenvoudigde procedure mogelijk zou zijn tot 31 december 2020. Het KB dat dit definitief vastlegt, moet nog gepubliceerd worden. 
Meer informatie vind je op de website van Sociare.

Tijdelijke verlenging btw-tarief horeca
De inkomsten uit een kantine zijn voor sportclubs vaak onmisbaar. Om de horecasector te steunen werd er een tijdelijke btw-verlaging op alcoholvrije dranken doorgevoerd. Ook cafetaria's en kantines in de sport kunnen daarvan genieten. Meer informatie krijg je via Dynamo Project.

Voorschot voor de organisatoren van evenementen
Organisatoren kunnen bij VLAIO een terugbetaalbaar voorschot aanvragen voor de organisatie van nieuwe evenementen. Het voorschot bedraagt 60% van de totale kost van het evenement en bedraagt minimum € 25.000. Er wordt met oproepen gewerkt, de eerste oproep gaat van start op 7 september.

Andere maatregelen die van toepassing kunnen zijn:

  • de handelshuurlening
  • het Vlaams beschermingsmechanisme (aanvraag vanaf oktober)
  • uitbreiding van de winwinlening en het vriendenaandeel (in ontwikkeling)

Voor een overzicht van alle compensatiemaatregelen kan je op de website van Sport Vlaanderen de laatste versie van de compensatiematrix raadplegen. In die tabel staat naast basisinformatie ook steeds op wie de maatregel van toepassing is en hoe de vertaling naar de sportsector gemaakt wordt.

Gepost door:
Pieter Hoof