Visualiseer je beleidsplan

Oef, een ingediend beleidsplan!
We blikken al even vooruit naar het gelukzalige gevoel van afronding op 2 september en laten ons er, kort, even door meevoeren.

Het eerste besef komt al snel. Dat we nog even "strategisch" gas zullen moeten geven. Dat komt goed!

Maar ook een tweede besef, minstens even belangrijk: met (hopelijk) de start van het nieuwe schooljaar eindigt het proces nog niet.* Hierna volgt nog een essentiële fase. Eén die vaak te weinig aandacht krijgt. Het communiceren van het beleidsplan naar je leden, het grote publiek, potentieel naar andere stakeholders (sponsors),... Iets wat je liefst niet doet door louter die bewuste excel op je website te zetten. En al zeker niet met de inspirerende titel "Luik II beleidsplan voor Sport Vlaanderen".

Maak de vertaalslag van je nieuwe strategische beleid!
Wat is relevant om mee te geven aan welke doelgroep? En op welke manier kunnen we de boodschap "behap(-hap-hap)baar" maken. Denk na over zowel de vorm als de inhoud.

Leesvoer? Zeker! We hebben twee documenten op de digitale plank:

• Beleidsplan visualiseren: met een aantal voorbeelden van federaties over hoe ze in de vorige beleidsperiode hun beleidsplan visualiseerden.
  • Visuele stijlgids: met algemene tips en tricks over hoe je (droge) informatie kan visualiseren zodat dat de informatie écht binnenkomt bij de lezer.

Kom maar op met die laatste loodjes!

* De kleine lettertjes: het beleidsplanningsproces ligt hopelijk nooit volledig stil. Maak van je beleidsplan een levend(ig) document, verweven met de dagdagelijkse werking van de federatie.

Leen Magherman