Vlaamse sportfederaties scoren goede punten in internationaal onderzoek naar goed bestuur in de sport

13 november werden de resultaten van een internationaal onderzoek naar goed bestuur in de sport bekend gemaakt. Dat onderzoek peilt bij sportfederaties naar 46 principes in 4 dimensies: transparantie, democratische besluitvorming, interne controle en maatschappelijke rol. Deze worden gemeten via meer dan 200 indicatoren. Het onderzoek biedt een state of the art model, waarbij 100% scoren voor geen enkele sportfederatie aan de orde is.

Voor Vlaanderen werden de federaties voor zwemmen, atletiek, handbal, triatlon, gymnastiek, voetbal en tennis onderzocht. Deze federaties zorgden voor Vlaanderen voor een totaalscore van 54%. Daarmee valt Vlaanderen net naast het podium. Noorwegen (78%), Denemarken (65%) en Nederland (60%) scoren, weinig verrassend, beter. De 6 andere landen, zoals Duitsland (37%), Brazilië (32%)  of Polen (30%) blijven we voor.

Deze cijfers zijn op zich een bevestiging van het harde werk in de Vlaamse federaties op vlak van goed bestuur. Dat is deels te danken aan de code Muyters, die federaties vraagt om werk te maken van goed bestuur. De cijfers zijn anderzijds ook verrassend: na twee jaar werken aan goed bestuur komen de Vlaamse federaties al dichtbij landen die een jarenlange traditie in dit domein hebben. Hoofdonderzoeker Arnout Geeraert (KU Leuven): "In weinig landen is er in zo'n korte tijd zoveel vooruitgang geboekt".

Kortom: het onderzoek toont aan dat Vlaamse sportfederaties mooi werk geleverd hebben rond goed bestuur, en ook de komende jaren kunnen blijven groeien.

Kaat Vogelaers