Waarom je beter niet zomaar foto's van het internet plukt...

Sinds een tijdje is de firma Permission Machine (ook werkzaam onder de naam Graphics Detective) actief om in naam van bepaalde persbureaus of fotoagentschappen inbreuken op auteursrechten op te sporen. Organisaties die in hun communicatie gebruikmaken van auteursrechtelijk beschermde foto's, krijgen de vraag om dat te corrigeren door een dure licentie te kopen.

Om die situaties te voorkomen, geven we je enkele tips rond het zoeken en gebruiken van foto's van het internet.

Tip 1: zoek "geavanceerd" via Google Images

Iedereen doet het: snel op Google een bijpassend fotootje zoeken. Maar wist je dat je ook kan zoeken, enkel en alleen op beelden die je onbeperkt of mits enkele (eenvoudige) voorwaarden kan gebruiken? Google filtert voor jou en laat je enkel de "veilige" resultaten zien. Surf daarvoor naar https://www.google.be/advanced_image_search en verfijn op "gebruiksrechten". Een andere manier is om pas na het verschijnen van je zoekresultaten te gaan verfijnen via de knop "zoekhulpmiddelen".

Tip 2: maak gebruik van Creative Commons

"Creative Commons (CC)" is een specifieke licentie waarmee fotografen toestemming geven tot vrij gebruik van hun werk. Gelijkaardige termen zijn "vrij van rechten" of "open source". Deelt een fotograaf (of auteur) zijn werk onder een CC-licentie, dan betekent dat dat je het kan kopiëren en verspreiden, mits een aantal voorwaarden. Vaak gaat het dan om: met naamsvermelding, geen commercieel gebruik, geen bewerking van het origineel,... Meer over Creative Commons lees je op hun website. Veel bekende zoekmachines hebben Creative Commons in hun systemen geïntegreerd (bv. Flickr, Wikimedia Commons, Bing,...)

Tip 3: kies voor een rechtenvrije fotodatabank

Je kent waarschijnlijk wel de betalende stocksites of fotoagentschappen waar je foto's van zeer hoge kwaliteit kan aankopen. Maar daarnaast is er ook een ruim aanbod van websites waar rechtenvrije beelden kunnen gedownload worden (of waar er slechts lichte voorwaarden zijn om een foto te mogen gebruiken).

Bekijk zeker eens:

Gepost door: 
Grace Hellinckx