Youca Action Day: stimuleer jongeren om initiatief op te nemen!

Op donderdag 19 oktober 2017 organiseert YOUCA vzw (voordien Zuiddag) voor de 12e keer de YOUCA Action Day. Neem als federatie deel, en stimuleer zo jongeren om initiatief op te nemen.

Meer dan 17.000 Vlaamse en Brusselse jongeren gaan die dag aan de slag in het werkveld en hopelijk hebben jullie ook een plaatsje voor hen. Het loon dat ze dankzij jullie verdienen (slechts €50 per werkkracht) gaat naar projecten van geëngageerde jongeren in het Zuiden én in België. Twee vliegen in één klap dus, want je steunt een goed doel en bovendien worden jongeren aan het werk gezet binnen je federatie.

What's in it for us?

Jij kiest als federatie bij het uitschrijven van de vacature het takenpakket van de studenten. Dat mag heel breed gaan. Hier alvast wat inspiratie:

• Laat jongeren los op de sociale media van jouw federatie, gebruik hun kennis en contacten. Creativiteit verzekerd.
  • Nodig jongeren uit om hun mening te geven over een product of marketingidee. Laat hen mee brainstormen over nieuwe ideeën.
  • Administratieve taken die al veel te lang bleven liggen? Scholieren helpen je.
  • Laat jongeren je personeel verwennen met een lunch gemaakt door de studenten of laat al de auto's van je medewerkers wassen.

Waarom meedoen?

Steun jongeren in hun engagement
Door jobs beschikbaar te stellen, geef je gemotiveerde jongeren uit je buurt de kans om hun engagement waar te maken. Jong geleerd is oud gedaan!

Jonge high potentials over de vloer
Je ontmoet tientallen potentiële werknemers en kan je voorstellen aan de consumenten van morgen. Als sociale organisatie of overheid profileer je je bij jonge burgers en mogelijke vrijwilligers.

Steun een uniek en veelzijdig goed doel
In 2017 gaat de opbrengst onder andere naar een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador. Trias verenigt jongeren en geeft vormingen, stimuleert hun ondernemersspirit en werkt met de jongeren aan hun zelfvertrouwen. Zo krijgen Salvadoraanse jongeren de kans om hun eigen keuzes te maken, om hun lot in eigen handen te nemen en om te bouwen aan hun dromen en toekomst.

Maak werk van je MVO-doelstellingen
Door je deelname toon je de buitenwereld én je medewerkers dat je maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel draagt en omzet in actie.

PR- en persaandacht
Misschien sta je wel in de spotlights tijdens de YOUCA Action day op 19 oktober. Elk jaar krijgt de actiedag heel wat persaandacht, zowel in de traditionele als op de sociale media. Pak hier ook zelf mee uit.

Hoe?

Je registreert je federatie en post je jobs op hun jobbank. Leerlingen solliciteren vanaf 1 september. Bekijk hun sollicitaties en kies je werknemer(s) voor één dag. Op de actiedag zorg je voor begeleiding van de jongeren. Verder hoef je niets te doen. De YOUCA werkdag wordt erkend als "extra muros"-schoolactiviteit. Dat betekent dat je geen Dimona-aangifte hoeft te doen. Alle deelnemende jongeren zijn bovendien verzekerd via de schoolverzekering. YOUCA vzw sluit een bijkomende verzekering af voor eventuele schade aan materiaal.

1. Registreer je op de website http://jobbank.youca.be.
  2. Kies zelf hoeveel jobs je aanbiedt en steek ze in het winkelmandje. Op het einde kan je ook nog jobs sponsoren. Die hoef je dan niet zelf in te vullen, we doen ze cadeau aan Natuurpunt die wel wat helpende handen kan gebruiken.
  3. Per werkende leerling betaal je 50 euro.
  4. Je ontvangt onmiddellijk een factuur en betaalt bij voorkeur vooraf via het online betaalsysteem Mollie. Dit kan via overschrijving, kredietkaart of Bancontact.

De werkdag is erkend als schoolactiviteit waardoor je geen Dimona-aangifte of risicoanalyse moet doen. De  jongeren zijn bovendien verzekerd via de schoolpolis en via YOUCA.
Alle info vind je via deze link. Voor meer vragen, tips of inspiratie neem contact op met Naomi via naomi@youca.be of 0472 83 70 02.

Mis deze kans niet om je bij je jonge burgers te profileren, doe mee aan de YOUCA Action Day!

Tine Van Bossuyt