Zetten jouw clubs de lokale politiek in beweging?

In vele steden en gemeenten slaat de verkiezingskoorts toe. Op 14 oktober wordt een nieuwe bestuursploeg verkozen, en ook de (nieuwe) schepen van Sport zal nieuwe initiatieven willen realiseren. Hoog tijd voor sportclubs om hun stem te laten horen!

Ken jij als federatiemedewerker (of clubondersteuner) sterke initiatieven bij clubs die wel eens gezien en gehoord mogen worden? Of die een extra duwtje van de lokale overheid kunnen gebruiken? Moedig hen aan om in gesprek te gaan met lokale politici. Vlak na de lokale verkiezingen houden zij immers graag de vinger aan de pols...

Wat kan een sportclub doen?

De veelheid en diversiteit van het verenigingsleven in Vlaanderen is uniek! In iedere sportclub/vereniging wordt met een gedreven kern vaak veel gerealiseerd. Maar ook delen sportclubs/verenigingen een aantal bekommernissen, waar lokale beleidsmakers iets aan kunnen doen. Geef hen dus zeker een aantal voorzetten om een "verenigingsvriendelijk" beleid te voeren!

De verkiezingsprogramma's zijn al lang opgemaakt (is er een hoofdstuk sport opgenomen in jouw gemeente?), maar na 14 oktober start het nieuwe bestuur met het schrijven van haar beleidsnota. Het is dus zeker een aanrader om aan te kloppen bij het nieuwe bestuur!

Stimuleer dus jouw clubs (specifiek voor hun werking, maar evengoed in naam van alle sporters) om de lokale overheid te duiden waarom sportclubs belangrijk zijn, wat de lokale overheid kan doen om hen te ondersteunen, en omgekeerd: hoe de club kan bijdragen in het nieuwe beleid.

Inspiratie gezocht? De website www.despelmakers.be bundelt een heel aantal maatschappelijke organisaties of projecten (uit sport, mobiliteit, jeugdwerk,...) die in aanloop naar de verkiezingen op een positieve manier in beeld komen en hun rol als trekkers in de samenleving in de spots zetten.

Gepost door: 
Grace Hellinckx