Leden Vlaamse sportclubs in stijgende lijn, nu het budget nog...

Op vijf jaar tijd 15% meer clubsporters. Sporten in een sportclub is en blijft populair. Nog nooit waren zoveel sporters  (1,4 miljoen) lid van een sportclub. Dat blijkt uit de cijfers van Sport Vlaanderen. Geen enkele sector kent zoveel actieve leden en vrijwilligers als de sportsector...

Sportclubs, sportfederaties en andere partners werken hard aan een goede omkadering, een toffe clubsfeer, ... De sportsector is een grote en maatschappelijk relevante sector. En we willen nog groeien. In onze aantallen. In ambities. In topsport en breedtesport. In professionaliteit. In diversiteit. In kwaliteit. In onze innovatieve aanpak. In onze bijdrage aan een bruisend Vlaanderen. 

Slechts 0,34% van de Vlaamse begroting gaat naar sport

De sportsector is blij met de steun die we vanuit Vlaanderen, de lokale overheden en andere partners ontvangen. Bij de opstart van de nieuwe Vlaamse legislatuur vragen we de onderhandelaars om extra budgetten vrij te maken voor de ondersteuning van sportclubs die zo’n maatschappelijk relevante meerwaarde zijn. Ondersteuning voor bijvoorbeeld de opleiding van trainers en infrastructuur is absoluut noodzakelijk, maar ook andere zaken zijn nodig. We bundelden onze 7 prioriteiten in ons VSF Memorandum. Sport is nog steeds een ondergewaardeerde sector in de Vlaamse begroting. We zijn groots in onze realisaties, bereik en ambitie, maar bescheiden in ons budget. Toch vragen we een groei in budget. In functie van bijkomende noden en groeiambities van onze leden (clubs en sporters), maatschappelijke ontwikkelingen en eisen van de overheid. Er gaat 0,34% van de Vlaamse begroting naar sport. Het budget is in jaren niet substantieel verhoogd, maar er moet wel 15% meer sporters en clubs ondersteund worden… We roeien absoluut voort met de middelen die we hebben. We zien enorm veel inzet, sterke projecten enthousiasme bij de clubs. Maar extra ondersteuning is nodig om onze huidige werking én ambities voor de toekomst te kunnen (blijven) realiseren. 

Grote persaandacht voor het succes van de Vlaamse sportclubs

Het Nieuwsblad bracht maandag 9 september het artikel "Nog nooit zoveel sporters in een sportclub, nog nooit zo'n nood aan trainers" (Bron: Het Nieuwsblad, Tom Le Bacq, 9/9/2019) 

Dat bericht werd opgepikt door andere kranten (en radiozenders):

  • "Aantal clubsporters groeit in vijf jaar tijd met 15 procent" (Bron: De Standaard, Tom Le Bacq, 9/9/2019)
  • "Wandelclubs aan opmars bezig: je moet geen marathon lopen om gezond te zijn (Bron: De Morgen, Yannick Verberckmoes, 9/9/2019)
  • "Dat zijn Tomorrowland-toestanden: wandelclubs maken steile opmars dankzij grote events" (Bron: Het laatste Nieuws, Yannick Verberckmoes, 10/9/2019)
     
Gepost door: 
Sophie Cools