Over drankbonnetjes, btw en boetes

Recent kwam er opnieuw een sportclub in de media door de problematiek van btw op gratis drankbonnetjes. Indien een btw-plichtige vereniging drank aankoopt betaalt ze hierop btw. Wanneer die drank verkocht wordt, wordt hier btw op aangerekend. De sportclub kan de btw op aankopen in aftrek nemen van de door te storten btw. Indien echter gratis drank wordt aangeboden wordt er btw in aftrek genomen, maar niet doorgestort. Bij een btw-controle zal men hierover vallen, waardoor er een correctie (en boete) wordt opgelegd. 

Drankbonnetjes en meer

Naast de problematiek van drankbonnetjes zijn er echter nog heel wat andere zaken die btw binnen sportverenigingen tot een ingewikkeld gegeven maken: gemengde btw-plichtigheid, al dan niet onder de kleine ondernemersregeling vallen, kwartaalaangiftes, enz. Van (in vele gevallen) vrijwilligers wordt dus heel wat verwacht: ze moeten zich bekwamen in de btw-wetgeving om deze administratie op een correcte manier te kunnen voeren. Het is een onderwerp, dat naast een waslijst van andere zaken (denk aan GDPR, vzw-verplichtingen, boekhouding,...) de planlast binnen verenigingen enorm verhoogt. We moedigen de planlastverlaging uiteraard aan, en bekijken welke rol we kunnen spelen in de politieke beslissingen hierover. 

Ondersteuning

Het Dynamo Project en de Vlaamse Sportfederatie zijn al jaren bezig met het opleiden en begeleiden van sportclubs en -federaties in deze complexe materie. Lees onder andere de btw-brochure op de website van het Dynamo Project, volg een opleiding of laat je persoonlijk begeleiden via een afspraak met één van onze experts. 
Voor sportfederaties staat er op 12 mei in Mechelen een dagbijscholing over btw op de planning. Interesse? Alle info en inschrijvingen via deze pagina.

Lees je graag meer over de btw-principes bij het weggeven van gratis drank, bekijk dan deze FAQ.

Gepost door:
Lien Berton