Laatst gewijzigd:
vrijdag, 3 april, 2020 - 10:08

Coronavirus: Zijn er compensatiemaatregelen voor de zelfstandige trainers?

Zelfstandige trainers in hoofdberoep

• Enkel ondernemingen waarvan de "exploitatie- of uitbatingszetel" verplicht moet sluiten, komen in aanmerking voor de premie. Dit vereist inderdaad het uitbaten van een fysieke locatie door de onderneming. Het thuisadres is voor bepaalde zelfstandigen de uitbatingszetel.
  • Deze uitbatings- of exploitatiezetel moet als vestigingseenheid zijn geregistreerd in de KBO.
  • Dus de hinderpremie kan voor zelfstandige trainers, coaches,... in hoofdberoep als:
    • fysieke locatie = uitbatingszetel en dit kan het thuisadres zijn voor bepaalde zelfstandigen die trainer/coach zijn
    • verplichte (gedeeltelijke) sluiting
    • KBO registratie gebeurd is
  • Voor steunmaatregelen rond corona verwijzen we naar :
    • de website van VLAIO - hier wordt steeds de laatste stand van zaken opgenomen.
    • Ook in de subsidiedatabank kan je selecteren op "corona" (via deze website) - hier kan men evt. nog met bijkomende criteria verder filteren (bv. vzw, bijberoep,...).

Zelfstandige trainers in bijberoep

• Aanvullend op het antwoord hierboven bij vraag 1: de hinderpremie is van toepassing voor hoofdberoep en enkel voor bijberoep mits men op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen gelijkaardige sociale lasten betaalt als iemand in hoofdberoep.
  • Dus: de hinderpremie kan voor zelfstandige trainers, coaches,..in bijberoep als:
    • men op basis van het netto belastbaar beroepsinkomen gelijkaardige sociale lasten betaalt als iemand in hoofdberoep
    • verplichte (gedeeltelijke) sluiting
    • KBO registratie gebeurd is
  • Voor steunmaatregelen rond corona voor bijberoepers verwijzen we naar de subsidiedatabank. Via de volgende link kom je terecht bij alle maatregelen voor bijberoepers.

In het antwoord op deze FAQ geven we algemene antwoorden. Wil je een concreet antwoord voor jouw specifieke situatie? Contacteer dan VLAIO.

Je kan met vragen terecht op het nummer 0800 12 018, elke werkdag van 8u tot 20u.