Laatst gewijzigd:
maandag, 3 augustus, 2020 - 09:19

Coronacrisis: Heropstart sportsector fase 1- nieuwe regelgeving vanaf 4 mei

De nationale Veiligheidsraad heeft op vrijdag 24 april een beslissing genomen over de eerste fase van de heropstart van de sportsector, die ingaat vanaf 4 mei.

Beslissing nationale Veiligheidsraad:

• Fysieke activiteit in open lucht is toegestaan met maximaal twee personen (steeds dezelfde personen), naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt (dus jezelf +2 dezelfde sporters of gezinsleden onder zelfde dak +2 dezelfde sporters). Het zal ook toegestaan zijn om andere contactloze sporten te beoefenen in de buitenlucht. Maar toegang tot kleedkamers, gemeenschappelijke douches en cafetaria’s is nog altijd verboden.
  • Bijvoorbeeld nieuw toegelaten: tennis, golf, vissen, kajak, atletiek, … de opsomming is niet limitatief - het gaat over alle sporten die je outdoor kan uitoefenen zonder dat er fysiek contact is met elkaar.

Indien er geen expliciete wijzigingen werden aangekondigd in de beslissingen van 24 april, blijven de eerder geldende beperkingen van kracht.

Concreet mag je nu buiten sporten en bewegen met inachtneming van social distancing en uiteraard met de nodige handhygiëne vóór en na het sporten. Volgende beslissingen regelen de randvoorwaarden die het beoefenen van sportactiviteiten terug mogelijk moeten maken:

Inzake toegestane verplaatsingen:

• Het verplaatsen naar een sportinfrastructuur is vanaf 4 mei toegestaan. Na de uitoefening van de activiteiten is de terugkeer naar huis verplicht.

Inzake openstellen sportinfrastructuur:

• Het openstellen van outdoor infrastructuur is toegestaan, zodat activiteiten uit fase 1a kunnen beoefend worden

Inzake openstellen kantines (horeca):

• Blijft tot nader order verboden.

Inzake openstellen kleedkamers en sanitair:

• Douches en kleedkamers dienen gesloten blijven.
  • Toiletten en drankautomaten kunnen wel gebruikt worden.

Inzake (gedeeld) materiaal:

• Verhuur of verkoop van sportmateriaal wordt niet toegestaan.
  • Het sportmateriaal moet vóór en na het sporten ontsmet worden.

De sportfederaties gaan nu aan de slag om de beslissing van de nationale Veiligheidsraad en het advies van de Klankbordgroep te vertalen naar hun specifieke sport. De verschillende richtlijnen kan je hier raadplegen. De FAQ’s over recreatie en buitenactiviteiten vind je hier terug.

De Klankbordgroep voor de heropstart van de Sportsector bestaande uit volgende organisaties

• Sport Vlaanderen
  • De Vlaamse Sportfederatie vzw
  • Het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid vzw
  • Gezond Sport Vlaanderen vzw
  • De Vereniging voor Sport en Keuringsartsen

werkt, in nauw overleg met het kabinet van minister van Sport Ben Weyts, verder aan een advies voor de Veiligheidsraad voor een mogelijke versoepeling vanaf 18 mei. Deze versoepeling is afhankelijk van de evolutie van het virus, het gedrag van elkeen van ons en de beslissingen van de federale veiligheidsraad.