Statusbericht

Deze bijscholing heeft nog 1 plaats vrij.

Waarschuwingsbericht

Log in of registreer om dit formulier in te vullen.
23 mrt 2021

Crisiscommunicatie voor sportfederaties

Inhoud

Toonde de recente coronacrisis ook in jouw federatie het belang van crisiscommunicatie (al dan niet pijnlijk) aan?
Misschien was het niet altijd even duidelijk wie de beslissingen moest nemen en op welke manier?
Wie de pers mocht te woord staan en wie niet? Misschien werd een goed doordachte communicatie op een minder doordachte manier verspreid, of omgekeerd?

Dan is deze bijscholing zeker nuttig!
Elke federatie komt vroeg of laat eens in het oog van de storm te staan. Dat kan je niet vermijden. Maar voorbereid zijn kan je wél!

Er is uiteraard niet enkel de huidige gezondheidscrisis. Specifiek aan sport zijn er ook tal van potentiële crisissituaties. Een aantal voorbeelden om jullie te prikkelen:

• Een journalist meldt dat een sportbeoefenaar van jouw federatie een tegenstander beschuldigt van omkoping. Hij wil nu een reactie van jouw federatie. Beantwoord je meteen zijn vragen? Hou je het op “geen commentaar”? Zeg je tegen de journalist dat de betrokken atleet een slechte verliezer is die enkel uit is op revanche, niet alleen op zijn tegenstander maar ook op de federatie?
  • De wereldsportfederatie, waarbij jouw federatie is aangesloten, brengt jou op de hoogte van een positieve dopingtest van één van jouw topatleten. Wat doe je? Maak je een persbericht? Organiseer je een persconferentie? Overleg je de aanpak met de atleet en zijn begeleider of manager? En wie heeft het laatste woord bij de keuze van de communicatiestrategie: de federatie of de atleet?
  • Van één van je clubs heb je net vernomen dat de belastinginspecteurs binnengevallen zijn bij een aantal verenigingen op zoek naar zwart geld. Even later rinkelt jouw gsm. Een journalist wil weten hoe jullie toezicht houden op de boekhouding van jullie clubs. Is dit toeval of zijn beide voorvallen aan mekaar gelinkt? Hoe reageer je dan? Probeer je de journalist ervan te overtuigen dat jullie er alles aan doen om het zwart geld te bannen uit de sport? Of tracht je aan de weet te komen waarom hij die vraag stelt? Of zeg je meteen dat dit weer een typisch mediaverhaal is, dat nog maar eens bewijst dat de pers enkel uit is op sensatie?
  • Er wordt een geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag van één van de toptrainers via de media publiek gemaakt.

Tijdens deze bijscholing leer je hoe je crisiscommunicatie aanpakt. Na afloop heb je verhelderende inzichten en concrete handvaten om mee aan de slag te gaan.

Volgende zaken komen aan bod:

• Begripsafbakening van "crisis" en "crisiscommunicatie" + doelen van crisiscommunicatie
  • Interne en externe doelgroepen bij een crisis
  • Do’s en don’ts en andere aandachtspunten in tijden van crises
  • Omgaan met pers in tijden van crisis
  • Omgaan met sociale media
  • Reputatiemanagement voor, tijdens en na een crisis
  • Omgaan met framing en werk maken van counterframing
  • Voorbereid zijn op crises en crisiscommunicatie: crisiscommunicatieplan & crisisteam

Begeleiding

Deze bijscholing wordt begeleid door Eric Goubin. Eric is auteur van de communicatiebijbel "Tante Mariette en haar fiets" en dé referentie voor alle kennis over overheids- en socialprofitcommunicatie. Hij is wetenschappelijk medewerker bij Kortom en hoofdlector en senior researcher aan de Thomas More hogeschool. Hij was achtereenvolgens journalist, communicatiecoördinator, docent, opleidingshoofd en onderzoeksdirecteur. Eric is momenteel bezig met een studie rond crisiscommunicatie in coronatijden.

Eric vuurt een mix van...

• praktijkgebaseerde kennis en expertise
  • ervaringsuitwisseling
  • kant-en-klare checklists
  • een te "spelen" crisis

op jullie af!

DATUMLocatieZAALTIJDDEELNAMEPRIJS
23/03/2021

Huis van de Sport Gent

0.18 en 0.199u30 - 16u30€ 140 voor leden VSF
€ 280 voor niet-leden

's Middags wordt een broodjeslunch aangeboden.
Na inschrijving ontvang je een aantal dagen vóór de bijscholing een e-mail met meer informatie.

Corona veiligheidsmaatregelen

Weet je graag meer over hoe wij op een veilige manier fysieke organisaties aanpakken? Ons coronabeleid lees je hier.

Annulering

Bij annulering meer dan 1 maand vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt de deelnameprijs volledig terugbetaald.
Bij annulering minder dan 1 maand maar meer dan 10 dagen vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt 50% van de deelnameprijs gefactureerd.
Bij annulering minder dan 10 dagen vóór de bijscholing plaatsvindt, wordt de deelnameprijs volledig gefactureerd.

Bij inschrijving verklaar je je akkoord met de algemene voorwaarden van VSF.