Virusvragen: Vlaamse Zwemfederatie

2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. Met helaas ook een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In de rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Vandaag: Laura Vanden Abeele van de Vlaamse Zwemfederatie.

Laura Vanden Abeele

Laura is medewerker PR & evenementen. We stelden haar 3 vragen over de invloed van corona op de werking van de sportfederatie. Heb je ook een vraag voor de Vlaamse Zwemfederatie, of wil je ideeën uitwisselen? Laat het ons weten!

1. Boden jullie alternatieven aan voor zwemmers tijdens de lockdownperiode?

Corona heeft ook ons doen inzien hoe belangrijk verbinding is. De afgelopen weken hebben we daar bijvoorbeeld aan gewerkt door een digitale bootcamp op te zetten, in samenwerking met Fithome en Speedo. Dat initiatief kreeg de mensen thuis aan het sporten. We zullen ook post-corona zeker op zoek blijven gaan naar initiatieven die voor verbinding zorgen.

Op onze website publiceerden we (droog)trainingsschema's voor alle leeftijdsgroepen, om toch te blijven bewegen. Zo hadden onze sporters een houvast om hun kracht en conditie op pijl houden. We hebben ook gemerkt dat digitale workshops en bijscholingen organiseren zeker een mogelijkheid is. Het bereik is zelfs groter en onze leden reageren hier positief op. Ook dat zal een vervolg krijgen in de toekomst.

Corona heeft ons doen inzien hoe belangrijk verbinding is. We blijven ook in de toekomst op zoek gaan naar initiatieven die daarbij helpen.

zwemmen

2. Hoe pakten jullie recent de heropstart aan, na de opening van de zwembaden?

We waren erg blij om te horen dat de zwembaden terug open mochten. We hebben een protocol opgesteld en ervoor gezorgd dat dat telkens conform de maatregelen was. We communiceerden het dan ook naar de clubs, zodat zij de juiste richtlijnen hebben en veilig kunnen heropstarten.

Clubs kunnen ook altijd bij ons terecht wanneer ze problemen ondervinden met de heropstart, omwille van zwembadbeheerders of lokale politiek. We proberen hen dan te ondersteunen, bijvoorbeeld door zelf contact op te nemen met bevoegde instanties of een mail of brief te sturen, soms mét maar soms ook zonder succes.

De belangrijkste maatregel momenteel is dat sporters vanaf 13 jaar en ouder enkel mogen sporten in groepen van 4 en dat de trainer slechts 1 groep mag begeleiden (dus 3 sporters en 1 trainer). De clubs die al konden starten, zijn hier vooral dankbaar voor. Zij zijn meteen aan de slag gegaan, ondanks de limitaties. Zo zorgen ze bijvoorbeeld dat elke groep op voorhand de training ontvangt en dat er goede afspraken zijn met de zwemmers over het opvolgen van de maatregelen.

3. Is er een impact op jullie ledenaantallen merkbaar? Hoe gaan jullie daarmee om?

Voor het afgelopen jaar zien wij een daling van het aantal leden met 10%. Na de eerste lockdown zagen we vooral een grote impact bij de instroom, omdat nieuwe lessenreeksen niet zijn opgestart,... Er zijn ook geen nieuwe competitiesporters bij gekomen. We vermoeden dat we deze effecten ook nu weer gaan terugzien na de tweede lockdown (en mogelijk zelfs nog groter).

Uiteraard is dat voor ons (en vooral voor de clubs) geen positief nieuws. We gaan de komende jaren sterk inzetten op onze communicatie, zodat we de sport nog beter in de kijker kunnen zetten. We zijn ervan overtuigd dat we meer mensen het water in kunnen krijgen, en dat een aantal mensen die nu niet hebben kunnen zwemmen, wel terug zullen komen wanneer de zwembaden open kunnen blijven.

Meer vragen!

Het virus willen we zo snel mogelijk stoppen. Maar jullie tips en tricks om deze onzekere maanden te overbruggen verspreiden we graag! Een positieve aanpak die andere sportfederaties kan inspireren, een origineel clubinitiatief op coronamaat,... We gaan ernaar op zoek.

De Vlaamse Zwemfederatie stuurt ons op pad met de volgende virusvraag, en dat is er één voor Triatlon Vlaanderen. Volgende week lees je hun ervaringen in deze rubriek!

Grace Hellinckx