Virusvragen: Triatlon Vlaanderen

2020 gaat de geschiedenisboeken in als het jaar waarin het coronavirus zich wereldwijd verspreidde. Met helaas ook een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In de rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Vandaag: Tom Schippers van Triatlon Vlaanderen.

Tom Schippers

"Triatleten hebben het afgelopen jaar hun creativiteit en doorzettingsvermogen getoond. Geen uitdaging was te gek of te groot om aan het sporten te blijven."

1. Hoe zijn de triatleten met de coronasituatie omgegaan?

We hebben het geluk gehad dat we altijd op het openbaar domein konden blijven lopen en fietsen. Bij het begin van de lockdown is er ook veel gesport via online platformen zoals Strava. Maar na een tijdje merkten we dat er een extra prikkel nodig was, om het uitdagend te maken. Toen topatleten uit verschillende disciplines aankondigden dat ze enkele virtuele ritten zouden meerijden, zorgde dat voor een boost van enthousiasme bij recreatieve en vooral ook jonge atleten. Onze leden hebben vooral hun creativiteit en doorzettingsvermogen getoond het afgelopen jaar. We hebben dan ook heel wat (online) recordpogingen zien passeren. Geen uitdaging was te gek of te groot om aan het sporten te blijven.

De eerste lockdown viel voor ons ook samen met wat normaal de start van het seizoen is. Mei en juni zijn traditioneel de drukste maanden voor triatlon. Corona heeft dus een heel grote impact gehad op onze wedstrijdkalender. Dat maakte het extra moeilijk om sporters aan te moedigen om te blijven trainen, want er waren geen targets, geen wedstrijden.

2. Zijn er leden weggevallen? Of bereiken jullie net nieuwe doelgroepen?

Ons ledenaantal is tot nu toe gelukkig stabiel gebleven. In 2021 komen er 4 extra triatlonclubs bij, dus ons aanbod neemt toe. We verwachten niet dat er specifiek door corona een terugval in leden zal zijn. De zwem-, fiets- en loopactiviteit van de Vlaming is zeker niet verminderd. We krijgen reacties van mensen die de microbe te pakken hebben gekregen en willen aansluiten. Een positief signaal! We hopen zelfs dat er een positieve evolutie in leden zal zijn, maar veel zal afhangen van het wedstrijdaanbod dat we kunnen organiseren. In veel sporten is de beschikbaarheid van sportinfrastructuur belangrijk. Bij triatlon is vooral het wedstrijdaanbod, naast het clubaanbod, cruciaal om sporters te overtuigen om tot lidmaatschap over te gaan.

3. Welke plannen hebben jullie voor 2021?

Wij bereiden ons voor op een wedstrijdaanbod dat er beter zal uitzien dan ooit. Hierbij hebben we aandacht voor de verschillende disciplines en de recreatieve sporter. Alles zal afhangen van de geldende coronamaatregelen, maar zodra er enige vorm van sportwedstrijd op amateurniveau is toegelaten gaan we van start. We zijn in permanent overleg met de organisatoren. De wedstrijdkalender krijgt vorm, er zijn ook een aantal nieuwe circuits toegevoegd. Als het moet, gaat alles door in kleine groepjes en met een rollende start. Daarnaast vinden de wedstrijden sowieso plaats in openlucht en contactloos, en kunnen we het zonder kleedkamers organiseren. Voor de sporters is dat een positief vooruitzicht. Hopelijk kunnen we in een latere fase ook opnieuw wedstrijden met catering organiseren. Een wedstrijdorganisatie is voor een club vaak een belangrijke bron van inkomsten, voor hen is het belangrijk dat we opnieuw volwaardige evenementen kunnen organiseren.

Meer vragen!

Het virus willen we zo snel mogelijk stoppen. Maar jullie tips en tricks om deze onzekere maanden te overbruggen verspreiden we graag! Een positieve aanpak die andere sportfederaties kan inspireren, een origineel clubinitiatief op coronamaat,... We gaan ernaar op zoek.

Triatlon Vlaanderen stuurt ons op pad met de volgende virusvraag, en dat is er één voor Volley Vlaanderen. Volgende week lees je hun ervaringen in deze rubriek!