Virusvragen: Vlas | Sportiv

Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze bizarre periode? We vuren iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker.

Het coronavirus heeft helaas een enorme impact op onze sportactiviteiten. Hoe ervaren sportfederaties en hun clubs deze periode? In de rubriek "Virusvragen" vuren we iedere week 3 coronavragen af op een federatiemedewerker. Vandaag: Nicolas Dezeure, directeur van VlaS en Sportiv.

1. Blijven leden gemotiveerd om op alternatieve manieren te sporten? Wat missen zij het meest, welke signalen bereiken jullie?

Typisch aan veel van onze sporten is het sociale aspect, het gezellig samenzijn rond sport. We vangen vaak op dat onze leden dat het meeste missen. Eens buitenkomen, babbeltje doen, pintje drinken, … Gezien de vaak wat hogere leeftijd lopen velen een hoger risico en durven ze niet goed alternatieven uitproberen. Onze jeugd daarentegen blinkt uit in alternatieve sportbezigheden. Zo zagen we al heel wat originele filmpjes en foto’s passeren op onze sociale mediakanalen.

In het algemeen horen we vaak klagen over de financiële gevolgen. De jaarlijkse truffelverkoop en barbecue worden hard gemist om de kas te doen kloppen. Om dan nog niet te spreken van de kantines die gesloten moeten blijven. Wij hebben het stukje subsidie dat we kregen al via jeugdprojecten laten terugvloeien, dat werd erg geapprecieerd.

Sommige lokale clubs wachten wel nog op een stukje van die 87 miljoen subsidie voor lokale sport-, cultuur- en jeugdverenigingen die de steden en gemeenten ontvingen. Ze hopen dat die uiteindelijk ook de kleine clubs in nood bereikt. Maar om op je vraag terug te komen… het sociale aspect dus, ja, dat wordt zeker het hardst gemist.

Nicolas Dezeure

Nicolas Dezeure (rechts op de foto) is directeur bij VlaS (Vlaamse Traditionele Sporten) en Sportiv.

Recent haalde één van onze curlingclubs zelfs het VRT-journaal, door hun sport te gaan beoefenen op natuurijs. Voor ons wel een topmomentje!

curling op natuurijs

2. Hebben jullie leuke of opvallende acties gezien van jullie sportclubs tijdens of tussen beide lockdowns?

Absoluut! Midden februari nog toen één van onze curlingclubs zelfs het VRT-journaal haalde door hun sport te gaan beoefenen op natuurijs. Heel vaak komen wij met onze soms wat onbekende sporten niet in de media. En zeker niet zo opvallend, dus dat was voor ons wel een topmomentje. Bij onze tak traditionele sporten herinner ik me een touwtrekkersclub en een schuttersclub "boogschieten op staande wip" die in het kader van ons jeugdproject jeugd+ heel leuke en originele "coronaproof trainingen” op poten hebben gezet. Ook de #BernieSanders-challenge die onlangs op sociale media passeerde leverde opvallend leuke beelden op van onze sporten.

3. Zijn er realisaties in deze moeilijke tijden waar je heel trots op bent?

Digitalisering was al even onze prioriteit maar is dat nog meer geworden in deze coronatijd. Gezien de vaak wat hogere leeftijd van bestuursleden, zijn veel van onze clubs nog niet helemaal mee met het hele sociale media gebeuren. Daar wilden we graag op inspelen.

Het is nog niet bekend gemaakt dus dit is eigenlijk een primeur: we rollen heel binnenkort een programma uit om hen onder persoonlijke begeleiding -op afstand dan weliswaar- een eerste Facebookpagina te helpen opstarten voor de club én meteen ook een Google Mail en Drive te laten opzetten. Zo kunnen die clubs zichzelf beter promoten én de communicatielijnen met ons als federatie worden ook weer wat korter. Wat meer is, we maken hiervoor gebruik van stagiairs van hogescholen Howest en Vives. Die zagen dat helemaal zitten want door corona vallen nu heel wat stageplaatsen weg. Op deze manier helpen we langs twee kanten.

Meer vragen!

Het virus willen we zo snel mogelijk stoppen. Maar jullie tips en tricks om deze onzekere maanden te overbruggen verspreiden we graag! Een positieve aanpak die andere sportfederaties kan inspireren, een origineel clubinitiatief op coronamaat,... We gaan ernaar op zoek.

VlaS | Sportiv stuurt ons op pad met de volgende virusvraag, en dat is er één voor de Vlaamse Baseball en Softball Liga. Volgende keer lees je hun ervaringen in deze rubriek!

Grace Hellinckx