Nieuwe aanbevelingen over bewegen en sedentair gedrag


Eind november deed de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) nieuwe aanbevelingen. Die geven mee hoeveel en waarom je best beweegt om gezond te zijn. En vanaf wanneer je te vaak stilzit. Info waar élke Vlaming beter van wordt, aangezien een actief leven heel wat fysieke én mentale voordelen biedt. 

De nieuwe aanbevelingen houden rekening met alle lagen van de bevolking. Iedereen heeft nood aan beweging, maar peuters hebben andere beweegnoden dan hun grootouders. Daarom zijn de aanbevelingen onderverdeeld op basis van leeftijd: baby’s; peuters en kleuters (2 t.e.m. 5 jaar); kinderen en jongeren (6 t.e.m. 17 jaar); volwassenen en 65-plussers. Helemaal nieuw zijn de concrete aanbevelingen voor zwangere en pas bevallen vrouwen en de aandacht voor mensen met een ziekte of beperking. Dankzij die onderverdeling vinden álle burgers makkelijker beweegadvies op maat. De nieuwe aanbevelingen vervangen de vorige die Gezond Leven uitbracht in 2017.

Het Vlaams Instituut Gezond Leven vertaalde de nieuwe aanbevelingen naar Vlaamse context, samen met een expertengroep en met steun van de Vlaamse overheid.

Op de website van Gezond Leven vind je alles terug over de nieuwe aanbevelingen, factsheets, enz. 

Gepost door:
Grace Hellinckx